icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

TROJICE JE PRESTO LJUBAV: Nova knjiga veroučitelja hadži Dragana Popovića

Korisne knjige: Veroučiteljeva pesmarica

TROJICE JE PRESTO LJUBAV: Nova knjiga veroučitelja hadži Dragana Popovića

Pop kultura
U „Veroučiteljevoj pesmarici“ peva se o Svetom slikaru Luki, Svetoj Petki kao zaštitnici Beograda, „malom princu“ Rastku Nemanjiću, svetoj braći slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, patrijarhu Pavlu... Zahvaljujući ovim horskim pesmama deca će steći osnovne pojmove iz istorije crkve

BEOGRAD - Veroučitelj hadži Dragan B. Popović nedavno je objavio pesmaricu "Trojice je presto ljubav".

 

Hadži Dragan Popović je diplomirani teolog Srpske pravoslavne crkve (SPC) i dugogodišnji vodič po Svetoj Zemlji (Izraelu) i Rusiji.

 

On radi kao veroučitelj u beogradskom naselju Kotež, a do sada je izdao četiri knjige i četiri tv serijala o Svetoj Zemlji i istoriji SPC.

 

Silni Sveti Duh obukao je naše ljudsko telo. Tako veroučitelj hadži Dragan Popović peva o otelotvorenju, samoj suštini hrišćanske vere. Da bi mogao da spase čoveka, Gospod Isus Hristos je morao da upozna to lomno stvorenje koje treba spasavati. On se zbog nas telom odeva.

 

Jarke su slike sveta u kome se zbiva ljudsko postojanje. Svemir je ognjevito mesto. Nebo je kadro da govori . Čovek je sklon zlu a kadar da bude dobar i produhovljen.

 

Sveti Pavle će poći u Damask sa namerom da muči hrišćane, i biće čuvar odeće arhiđakona Stefana dok mučenika kamenuju, a opet će postati najveći propovednik vere Hristove.

 

U „Veroučiteljevoj pesmarici“ Dragana Popovića nanizana su  mnoga podvižništva, žrtvovanja i mučeništva.

Naš poznati književnik Raša Popov o pesmarici "Trojice je presto ljubav" je napisao: Ima u njoj i neobičnih obrta - jedna pesma govori o dve majke, o majci Gospodovoj i o majci Jude Iskariotskog. Pesnik hoće i tu da pokaže dvostrukost ljudskih sudbina.

 

Ova dvostrukost ga nagoni da digne glas protiv greha. Čovek ima kome da se obrati s molbom, molitvom za oproštaj grehova. Gospod je uzvišeno čudo kadro da prašta. Gospod silazi u ad da bi odande spasavao. Mora da je nečastivi odvukao u carstvo tame i pravednih ili okajanih duša.

 

„Pravedni se odazvaše“ veli pisac, „I ad popuca!“.

Iz nauke hrišćanske peva  se ovde o Svetom slikaru Luki, istorijskih stopedeset godina borbe protiv ikona u prvom milenijumu, Svetoj Petki kao zaštitnici Beograda, „malom princu“ Rastku Nemanjiću, svetoj braći slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju i o patrijarhu Pavlu.

 

Zahvaljujući ovim (horskim) pesmama deca će steći osnovne pojmove iz istorije crkve.

 

Pobožnost se ovim pesmama - molitvama uzorno neguje kad se peva o božjoj zaštiti od pomora stoke i o božjoj brizi nad „usevima kad gore – zemlja kad je sušna...“ jer kako veli jedan propovednik – „zrno pšenično je suština vere hrišćanske...“

 

Upečatljiv je čovek u ovim pesmama kad traži milost veću od života, kad se Gospodu zahvaljuje što oprosti svima „kao jagnje s krsta“.

Najviše blaženstvo zadesiće onoga koga „dotakne božji prst!“ a pesnik je produbio misao o Čudu, osnovnom fenomenu vere, kad peva o Ognjenoj Mariji, stihom svih stihova: „suncolika – za tamom da žudi!“

Ovaj zbornik pisan je s ljubavlju prema deci, s ambicijom veroučitelja da mladim dušama pruži uvida u radost verskog saznanja, ponekad prekoračujući i granice njihovog uzrasta, što je u osnovi dobro kao putokaz umnom sazrevanju.

 

Pored ove dragocene pesmarice, koja će duhovno uzdići svako dete koje to želi, hadži Dragan Popović objavio je i knjigu "Koga imam na nebu" a priredio je i dva kompakt diska - "Evo glasa Gospodnjeg, dobri čuju i raduju se" i "Hej čujte svi", u izvođenju hora učenika veronauke Sveti Simeon Bogoprimac koji već devet godina postoji u OŠ "Vasa Pelagić" u Kotežu.

 

Knjige i kompakt diskovi prodaju se u patrijaršijskim prodavnicama SPC.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...