DA LI STE NOĆNA PTICA ILI SPAVALICA: Šta dužina sna govori o nama
Foto: Pr Lisa

Proverite

DA LI STE NOĆNA PTICA ILI SPAVALICA: Šta dužina sna govori o nama

Pop kultura -
Naučnici iz vaše navike o spavanju mogu da utvrde pojedinosti o vašem karakteru, osbinama ličnosti, ali i strukturu mozga i trajanje života

Bilo da ste noćna ptica ili osoba koja ne voli da prespava jutro, vaše navike o spavanju otkrivaju nešto više o vama.Verovali il ne, naučnici iz toga mogu da utvrde pojedinosti o vašem karakteru, osbinama ličnosti, ali i strukturu mozga i trajanje života.

Oni koji idu ranije na počinak, društveniji su, preuzimaju kontrolu i optimistični su. Manje su skloni porocima kao što su alkohol, nikotin i hrana.

Noćne ptice imaju manje bele mase u mozgu, kažu naučnici. Rezultat toga je da imaju manje hormona koji su zaduženi za dobro raspoloženje - seratonin i dopamin.

Ali nije sve tako crno za noćobdije - oni su kreativniji, imaju veće saznajne sposobnosti i spremniji su da rizikuju. Studija koja je sprovedena 2010. godine, pokazala je da najveću stopu smrtnosti imaju žene koje spavaju manje od pet i više od 6,5 sati dnevno u proseku.

Bolesti srca, dijabetes, artritis, povišen pritisak i prevremeno starenje prete onima koji spavaju manje od šest sati. Jedan eksperiment sproveden je sa studentima Stanford univerziteta. Oni su tokom sedam nedelja spavali 10 i više sati. Nakon toga je dokazano da su poboljšali vreme u sprintu, bili su izdržljiviji i manje su se zamarali.

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track