DRUGI FESTIVAL HARMONIKE "ŽILIĆEVI DANI" 2. JUNA U VARVARINU: Sećanje na velikana narodne muzike ne bledi
Foto: Kurir/Ž.M.

DRUGI FESTIVAL HARMONIKE "ŽILIĆEVI DANI" 2. JUNA U VARVARINU: Sećanje na velikana narodne muzike ne bledi

Srbija -

Festival harmonike "Žilićevi dani" biće organizovan po drugi put u Varvarinu, u znak sećanja na harmonikašku legendu iz Bošnjana, kompozitora velikog broja narodnih kola i pesama, trostrukog osvajača nagrade "Prva harmonika Jugoslavije", Dragana Matića Žilića, saopštio je Organizacioni odbor.

Žiliću u čast Festival u Varvarinu je i pretkvalifikaciono takmičenje za Međunarodni festival "Prva harmonika Srbije", koji se već šest decenija organizuje u Sokobanji.

Žilićevi dani, Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Ovogodišnja manifestacija "Žilićevi dani" biće održana 2. juna u Varvarinu, a organizator i pokrovitelj manifestacije je ova pomoravska opština.

Prijave za pretkvalifikaciono takmičenje su u toku i svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejla zilicevi.dani@gmail.com i telefona 062/268-120.

Takmičare će ocenjivati stručni žiri u sastavu: Vlada Panović, rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a, prof. dr Dimitrije Golemović, srpski etnomuzikolog i kompozitor, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i Novica Nikolić Patalo, kompozitor i izvođač narodnih kola.

Žilićevi dani, Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Da podsetimo, Dragan Matić Žilić je na prvom festivalu "Prva harmonika Srbije" u Sokobanji, pre tačno 60 godina, osvojio prvo mesto, a zatim pobedio i na festivalu "Prva harmonika Jugoslavije" 1965. godine. Na istom festivalu 1967. godine, po treći put, osvaja prvo mesto, u duetu sa legendarnim Novicom Negovanovićem.

Sarađivao je sa velikim brojem muzičara, kao što su: Radojka i Tine Živković, Rajče Gavrilović, Marisav Mara Jovanović, Živojin Đukić, Milisav Milić Bolić, Radisav Disa Popović, Dragoslav Popović. Sa Dragomirom Petronijevićem iz Bošnjana bio je nerazdvojan. Njih dvojica su sarađivali 42 godine, živeći kao braća. Pratio je poznate pevače na koncertima širom Jugoslavije, a jedno vreme je nastupao u jugoslovenskoj kafani u Nemačkoj, u Štutgartu, zajedno sa Cunetom Gojkovićem.

Žilićevi dani, Varvarin
foto: Kurir/Ž.M.

Komponovao je veliki broj narodnih kola i pesama: „Žilino kolo“, „Bošnjanka“, „Dušankino kolo“, „Matićevo“, „Tojićevo“, „Šokorsko“, „Veričino“, „Sejkino“, „Miladinovo“, „Svetino“, „Jagodinka“, „Kruševljanka“, „Dođi, draga, u Vrnjačku Banju“, „Ja zavoleh tebe, draga“, „Beograde, grade mili“, „Komšinice preko puta“… Sa Zoranom Pejkovićem i Mihajlom Milovanovićem Cigom snimio je jednu ploču, a sa svojim ansamblom snimio je i prvu verziju pesme „Skeledžijo na Moravi“ 1967. godine, koju su otpevali Petar Tanasijević i Toma Đorđević Rasinac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track