DANAS JE SVETSKI DAN PALAČINKI: Evo savršenog recepta!
Foto: Profimedia

Kratka istorija poslastice

DANAS JE SVETSKI DAN PALAČINKI: Evo savršenog recepta!

Pop kultura -
Ukoliko ste ljubitelji ove poslastice, a ne jedete je svaki dan, možete se opustiti danas i počastiti sebe slanom ili slatkom palačinkom

Danas se obeležava svetski dan palačinki, mnogima omiljene poslastice.

Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča.

Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Recept za savršene palačinkeAko ste i vi pravili palačinke po “stavi sastojke otprilike” savetu mame, bake, tetke, svekrve…a one nisu bile baš kao njihove, to je zato što one imaju dovoljno iskustva da otprilike zaista može da funkcioniše.

Nekad su žilave, nekad se loše peku, nekad nisu baš ukusne… Dakle, recept sa tačnim merama, sve izmerite i palačinke će vam biti bolje od svih koje ste do sada probale. Recept, kažu, a pitanje je da li je istina, potiče iz Bazara od pre 30 godina. Pitanje je da li je ovo originalni recepat, ali svakako je savršen. Testo ni gusto ni retko, a peče se savršeno.

Za super palačinke vam je potrebno250gr brašna*1/2l mleka*1/4l kisele vode*3 jaja*2 supene kašike ulja*malo soli.

Ništa ne dodajte, ništa ne oduzimajte!

Top savet:Kada umutite testo, ostavite ga da odstoji 15-ak minuta, palačinke će se lepše peći (mamina tajna)!Jedini problem sa ovim receptom je što ćete nećete moći da napečete toliko palačinki koliko će vaši ukućani biti u stanju da pojedu.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Znate kakve je voleo Napoleon? One koje se opiru sili Zemljine teže! Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak. Pogađate kada je promašio tiganj? Da, pre nego što je rešio da osvoji Moskvu.

Ne znamo sa čime ih je slavni osvajač jeo, i zato ne možemo da vam ponudimo baš taj recept, ali evo nekoliko takođe zanimljivih.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Palačinke sa pivomUmutite tri jaja, 200 grama brašna i piva po potrebi, količinu koja će napraviti glatko testo koje lagano curi sa kašike. Dodajte soli na vrh noža, a umutite tako da nema grudvica. Pecite na teflonskom tiganju, a trebalo bi da dobijete između 10 i 15 palačinki, zavisi od toga koliko debele ih budete pravili.

Što se fila tiče, budite kreativni, a nama su najdraže one sa izgnječenim feta sirom i malo origana, ali se ne bunimo ni kada nam naseckaju nešto od suvog mesa.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Torta od palačinkiNapravite palačinke na uobičajeni način. Uzmite okruglu tacnu za serviranje i ređajte: palačinku, mlevene orahe i šećer, zatim opet palačinku, pa opet orahe i šećer, i tako dok ne potrošite sav materijal. Umesto ovog fila, možete staviti bilo koji: džem, kakao, nutelu, ali i neku slanu kombinaciju, s tim što morate da pazite da svaku palačinku mažete u tankom sloju.

Koliko će vaša torta biti visoka, odlučite sami. Verovatno onoliko koliko ste gladni!Uživajte, ne samo danas u palačinkama, a nadamo se da ovo znate - ako vam pretekne testa, ne bacajte ga, već ga ostavite u frižideru i sutra nastavite da pečete novu turu.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Američke palačinkePogledajte recept Džejmija Olivera za američke palačinke, koje su manje, ali deblje od naših domaćih.

http://www.youtube.com/watch?v=91LlGjrbUr0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track