STARI DOBRI BRANISLAV NUŠIĆ: Lopov otac, lopov ćerka
Foto: Promo

Komedija na Slaviji

STARI DOBRI BRANISLAV NUŠIĆ: Lopov otac, lopov ćerka

Pop kultura -
U komadu „Dva lopova“ pre 45 godina igrao je Voja Brajović, a danas u novom čitanju jednu od zapaženih uloga ima njegova Iskra

Pozorište Slavija otvara vrata za publiku 3. oktobra premijerom drame „Dva lopova“ Branislava Nušića, u režiji Velimira Velje Mitrovića.Predstava kao ispitPredstava po ovom tekstu je pre skoro pola veka izvođena na Fakultetu dramskih umetnosti i donela je sreću tada studentu glume Voji Brajoviću, a danas u novom čitanju jednu od dve ženske uloge igra njegova ćerka Iskra."Imao sam tada 20 godina. Igrali smo je kao ispit na trećoj godini. Nakon te predstave nas četvorica ušli smo u stalni angažman u JDP. Mojoj ćerki, kao i drugoj deci, da bi danas dobili posao u pozorištu, potrebno je da se desi čudo. Pomalo ste me rastužili jer nema više mog divnog kolege Vlade Jevtovića i profesora Minje Dedića, s kojima sam je radio. Upravo pevušim song za predstavu koji je uradio Zoran Simjanović. Mladoj ekipi želim da je izvode pred punom salom i na radost publike", kaže Voja za Kurir.

Glumio u predstavi kao student... Voja Brajović
Glumio u predstavi kao student... Voja Brajović

Impresije njegove naslednice Iskre podjednako su upečatljive."Ovo mi je drugi Nušić za godinu dana sa istim rediteljem. Igram sobaricu Anu, i to mi je interesantno jer nije tako naivna i smerna kao Naneta. Tekst je vrlo aktuelan i danas jer, iako su u prvom planu dva lopova, onaj koji krade novac i ljubavnik koji krade čast, zapravo su svi lopuže, tj. svi nešto skrivaju. Mogla bih reći da je zaplet kao kod Agate Kristi", kaže Iskra.Pevušenje songovaMlada glumica koja igra već u nekoliko hit predstava, kao što je „Bajka o pozorištu“, otkrila je da njen slavni otac pamti replike iz komada sa studija."Kad sam mu rekla da ću raditi „Lopuže“, počeo je da pevuši po kući songove kojima i dalje pamti reči", zaključila je Brajovićeva.

AdaptacijaCITATI IZ KOMEDIJANova adaptacija načinjena je od scena, fragmenata i citata iz Nušićevih komedija: „Pokojnik“, „Dva lopova“, „Gospođa ministarka“, „Ožalošćena porodica“, „Dr“, „Sumnjivo lice“ i „Svinja“. Osim Iskre, u podeli su Vesna Paštrović, Lepomir Ivković, Srđan Karanović i Miljan Prljeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track