NALAZIŠTE U EGEJU: Pronađena grčka podvodna Pompeja

Veliko arheološko otkriće

NALAZIŠTE U EGEJU: Pronađena grčka podvodna Pompeja

Tech -
Severoistočno od ostrva Delos u Egejskom moru, na dva metra dubine, otkrivene grnčarske radionice sa 16 ćupova od terakote i pećima za sušenje gline
1 / 2

ATINA - Arheolozi su kraj obala ostrva Delos otkrili ostatke antičkog naselja, a grčki mediji su nalazište odmah nazvali podvodnom Pompejom.Ostaci naselja sa očuvanim grnčarskim radionicama otkriveni su u Egejskom moru, na dubini od dva metra, severoistočno od ostrva.

Ostaci- U prošlosti su slični ostaci identifikovani kao delovi luke. Nova istraživanja Nacionalne helenske istraživačke fondacije i Eforata podvodne arheologije otkrila su da su tu bile radionice, slične onima koje su otkrivene u Pompeji i Herkulanumu - rekao je Konstantinos Tasulas, grčki ministar kulture, a prenosi Diskaveri.Arheolozi su otkrili 16 ćupova od terakote i peć za sušenje na morskom dnu. Oko radionica su pronađene velike stene, koje su verovatno predstavljale svojevrsni nasip i sprečavale talase da udaraju radionice.

Verovatno zbog pada trgovačkih i zanatskih aktivnosti, naselje je počelo da propada, a tokom vremena ga je progutalo i more.Ruševine su od tada bile pod vodom i niko nije znao šta se tu nalazi. Dalja istraživanja trebalo bi da otkriju kako se živelo na tom ostrvu u vreme rimske dominacije.Burna istorijaInače, ostrvo Delos, blizu Mikonosa, jedno je od najvažnijih mitoloških, istorijskih i arheoloških nalazišta u Grčkoj. Imalo je značajnu poziciju u mitologiji jer je smatrano plutajućim ostrvom, koje je pričvrstio Zevs i na kojem su rođeni Apolon i Artemida. Zbog toga je bilo proglašeno svetim.Prema naredbama Pitije, proročice iz Delfa, očišćeno je od svih leševa, a bilo je zabranjeno da se na njemu ljudi rađaju i umiru. Posle toga trudnice i samrtnici su proterivani na susedna ostrva. Dugo je bilo centar prodaje robova, pa je zabeleženo da se u trenutku procvata ostrva tu prodavalo i po 10.000 robova dnevno. Propast ostrva počela je 88. godine pre nove ere, kada je Mitridat Šesti napao ostrvo i ubio 20.000 stanovnika. Naselja su kasnije napadali pirati, pa je u petom veku potpuno napušteno.

Sveto ostrvoRELIGIJSKI CENTARIstraživanja na ostrvu još ranije su pokazala da je ostrvo naseljeno u trećem milenijumu stare ere. Veruje se da su ga nastanjivali pirati proterani sa Krita. Bilo je centar nekih još nedovoljno poznatih prehelenskih religija, a sličan status je imalo i kasnije. Proglašeno je rodnim mestom Apolona i Artemide, a bilo je povezano i sa dionizijskim kultom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track