9 STVARI KOJE MORATE DA URADITE PRE 30. GODINE: Recite svima šta mislite!
Foto: Profimedia

Iskustvo zlata vredno

9 STVARI KOJE MORATE DA URADITE PRE 30. GODINE: Recite svima šta mislite!

Žena -
I koliko god slušali: Bolje uči na tuđim nego na sopstvenim greškama, ovo su stvari koje jednostavno morate iskusiti na svojoj koži do 30. godine

Svi grešimo u životu i neretko zbog tih grešaka žalimo. I koliko god slušali: Bolje uči na tuđim nego na sopstvenim greškama, ovo su stvari koje jednostavno morate iskusiti na svojoj koži do 30. godine.

1. Biti u vezi sa pogrešnom osobomBez obzira da li ste bili u vezi sa nekim da biste zaboravili bivšu ljubav ili iz nekih drugih razloga zbog kojih ste kasnije hteli udarati glavom u zid, nemojte to shvatati tako dramatično. Biti u takvoj vezi pomoći će vam da kreirate kriterijume za buduće veze, osvestite sopstvene ciljeve i vrednosti u životu.

2. Biti na užasnom radnom mestuTek ste se zaposlili i imate lošeg šefa, malu platu ... I odmah gledate kako ćete što pre pobeći glavom bez obzira. Ipak, pokušajte izdržati neko vreme i ostati tu gde jeste jer će vas to iskustvo naučiti kako biste se trebali ponašati prema svojim kolegama kada u budućnosti vi postanete šef …

3. "Pasti na dno"Niko ne voli dotaknuti "dno dna", ali i nije to tako "crni scenario" ma koliko nam se činilo. Verovatno ne postoji osoba koja nije čula za malog čarobnjaka Harija Potera kojeg je kreirala JK Rovling tada kao samohrana majka, bez posla i bez para. U toku jednog govora na Harvardu rekla je kako se ljudi najviše boje neuspeha pa radije ne rade ništa kako ne bi doživeli takvo razočaranje. "Mene je takva situacija dovela do toga da me prisili da završim prvu knjigu i eto me sada tu gde jesam. A šta sam imala izgubiti, na kraju krajeva", kazala je.

4. Menjajte posloveMožda ne želite imati u biografiji nekoliko različitih radnih pozicija i poslodavaca, ali dok ste mlađi, pravo je vreme da uzmete "šta vam se nudi" i istražite gde biste se najradije videli u budućnosti.

Foto profimedia
Foto profimedia

5. Recite šta vam je na pameti bez suzdržavanjaAko kažete u nekom trenu ono što vam je na pameti bez kalkulisanja, verovatno ćete se suočiti s tim da ste neku osobu povredili. I to ravno u facu. Ono kako ćete se vi nakon toga osećati i što ćete nakon toga napraviti može vas oblikovati kao osobu za buduće slične situacije i stvoriti veću empatiju prema drugima.

6. Da, spalite mostove!Kažu: nemojte spaljivati mostove, gradite ih ! Ipak, ako spalite pokoji most (jednom ili dvaput, nemojte preterivati), to vam može doneti neke dobrobiti. Napraviti tako nešto i pokušati da odšetate visoko uzdignute glave može biti odlična lekcija za vaše buduće životne staze.

7. Odložite obaveze, izađite s prijateljimaPrvo obaveze onda uživancija. Nešto je što ste najverovatnije slušali uvek. Ali da uraditenešto baš suprotno, to možda i niste. Uvek ćete naći vremena da obavite ono što morate, ali možda nećete uvek imati vremena za prijatelje.

Foto profimedia
Foto profimedia

8. RizikujteKo ne rizikuje, ne profitira. Ali rizikovati sve bilo na poslu ili kad je reč o vezi sa nekim, može se činiti kao suluda ideja većini ljudi. No, svako bi trebalo to iskusiti barem jednom u životu. Najbolje do tridesete. Može vam se isplatiti, ali ako i ne bude kako ste zamišljali, opet niste na potpunom gubitku. Nešto ste iz svega i naučili.

9. Okrivite drugoga za sopstvene greškeJednom okriviti sebe ili nekog drugog bez pokrića može biti korisno jer ćete uvideti da takvo ponašanje nije produktivno. Naučićete da kada nešto krene po zlu, nema smisla upirati prstom u nešto ili nekoga, nego je vreme da se "bacite" na pronalazak rešenja.

Foto profimedia
Foto profimedia

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track