Sastojci- 1,5 kg pastrmke (ako je moguće velika)- 3 vezice peršunovog lista- 150 g suvih šljiva- 200 ml ulja- 100 ml vinskog sirćeta- 4 jajeta- 5 čenova belog luka- limunov sok- so, biberPripremaPastrmku očistiti, izvaditi joj utrobu, obrisati papirnim ubrusom, nakapati limunovim sokom i posoliti. Nakon toga je oštrim nožem zaseći na više mesta, pa u zasečene delove staviti po jednu suvu šljivu. U vatrostalni sud staviti ulja, seckani peršun, polovinu usitnjenog belog luka, pa dodati ribu. Preliti je uljem prethodno pomešano s vinskim sirćetom, doliti malo tople vode, prekriti alu-folijom i peći u zagrejanoj rerni oko 50 minuta. Kad pastrmka postane mekana, skinuti foliju, peći je još 10-15 minuta, pa je preliti umućenim jajima pomešanim sa ostatkom seckanog peršuna, belog luka i limunovim sokom. Kad se jaja zgrušaju, jelo je gotovo. Ukrasiti ga kolutovima limuna i servirati uz prilog po želji.
Foto: Shutterstock
Prste da poližeš
Pastrmka na ohridski način
Recept dana -