Foto: Darija Soldat

Pravi izvor infekcije i povreda za đake

IZVOR ZARAZE: Đaci danima kroz đubre idu u školu

Nakon krstovdanskog vašara, koji je održan u nedelju, dvorište škole „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci i zatrpano smećem, a nadležne baš briga

Srbija
> 02:30h

SMEDEREVSKA PALANKA - Učenici srednje škole „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci preko gomile đubreta moraju da se probijaju do svojih učionica! Igralište koje je u sklopu ove obrazovne ustanove od nedelje, kad je održan tradicionalni krstovdanski vašar, bukvalno je zatrpano smećem! I niko od nadležnih preterano se ne uzbuđuje što je ovo ruglo danima u centru grada i što se neki od 600 đaka prehrambene, medicinske i hemijske struke može povrediti, recimo, od razbijenih flaša. Da ne govorimo da je ta količina otpada prava tempirana bomba za infekcije, pošto su na sve strane rasuti ostaci hrane. Ljuti prosvetari - Dvorište je očišćeno! Šta ima da se priča o tome! Nemamo o čemu da razgovaramo! - besnim glasom nam je odbrusio muškarac kad smo pozvali školsku upravu da popričamo o ovim jezivim prizorima. Nije hteo ni da se predstavi, a kratak razgovor je završio tako što nam je zalupio slušalicu. Posle toga više niko u školi nije hteo da odgovori na pozive Kurira. Iako slike koje nam je dostavio jedan čitalac jasno ukazuju na to da školsko dvorište liči na pravu deponiju, u toj obrazovnoj instituciji, eto, tvrde suprotno. A da njihove tvrdnje nisu tačne, potvrdio je zamenik direktora Javnog komunalnog preduzeća „Pijace, zelenilo i čistoća“ u Smederevskoj Palanci Dragoljub Gajić.

Čišćenje u toku

- Čišćenje je u toku, očekujem da bude gotovo u toku dana. Najkasnije do sutra - kazao je Gajić juče u telefonskom razgovoru. Živko Petrović, zamenik predsednika SO Smederevska Palanka, za smetlište na igralištu krivi kišu! - Iako se Krstovdan slavio 27. septembra, vašar je zapravo završen tek u ponedeljak. S obzirom na loše vremenske uslove, čistači nisu imali vremena da završe sa čišćenjem na vreme - pravdao ih je Petrović, naglasivši da će čišćenje biti završeno. Naši sagovornici su, inače, istakli da dosad nisu čuli da se iko žali zbog vašara i da bili su prilično zbunjeni zašto se interesujemo za razbacano đubre u školskom dvorištu. Zasad nema naznaka ni planova da vašar bude izmešten na neko drugo mesto.