Foto: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

NEZVANI GOST: Azijski zviždak zalutao na Taru!

Jesen predstavlja poseban period u životu mnogih ptica, kada veliki broj vrsta započinje svoj selidbeni put u zimska boravišta, koja im pružaju dovoljnu količinu hrane tokom zimskog perioda.

Srbija
> 00:00h
FOTO: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica
FOTO: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica

Jesen predstavlja i poseban period za sve ljubitelje ptica, jer im pruža mogućnost da se sretnu sa velikim brojem vrsta koje se ne gnezde u našoj zemlji, a jedina prilika da se s njima sretnu su njihove spektakularne migracije.

Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i JP „Nacionalni park Tara“ redovno prate seobu ptica u ovom našem nacionalnom parku od 2013. godine. Tokom ovogodišnjeg praćenja, Društvo je prvi put organizovalo prstenovačku akciju. Markiranje ptica aluminijumskim nožnim prstenovima je efikasan i široko korišćen metod u izučavanju ptica koji koriste ornitolozi širom sveta. Ptice pojedinačno i bezbedno hvataju, i svaka dobija svoj prsten sa brojem. Prstenovi služe drugim ornitolozima da bi, hvatanjem tih istih ptica, otkrili lokalitete nalaza i put koji ptice prelate tokom svojih seoba. Ove jeseni, na akciji na Tari markirano je 147 ptica u iz 19 vrsta.

„Pored velikog broja vrsta koje se gnezde samo u visokoplaninskim staništima, kao što su vatroglavi kraljić, ćubasta senica, planinska siva senica, imali smo veliku sreću da se susretnemo sa vrlo retkim gostom iz severnih krajeva. Reč je o azijskom šarenokrilom zviždku naučnog imena Phylloscopus inornatus, koji se gnezdi od severozapadnih delova delova Urala do Ohotskog i Japanskog mora. Zimu provodi u jugoistočnoj Aziji, ali svake godine poneki zaluta i u Evropu.

Do sada je ova ptica samo jednom registrovana u Srbiji, u septembru 2007. kod Bačkog Monoštora. Kako je tačno ova ptica zalutala u Srbiju, možemo samo pretpostaviti. Možda najverovatniji scenario jeste da je se ovaj mališan, dužine samo 10 cm i težine isto toliko grama, tokom svog selidbenog puta združio u jato sa drugim vrstama zviždaka koji se sele ka Evropi i sa njima zajedno došao i kod nas“, objašnjava priču o ovoj vrsti ornitolog Uroš Pantović iz Društva.

(Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)