Foto: Shutterstock

MOGU LI SE ĐACI VASPITIVATI NASILJEM

POLEMIKA: Da li je batina baš iz raja izašla

Društvo

Neposlušni đaci u Teksasu ubuduće će se disciplinovati drvenom palicom, a pojedini stručnjaci u Srbiji smatraju da i kod nas treba uvesti strože mere

U školama u američkoj državi Teksas neposlušni đaci ubuduće će se kažnjavati i disciplinovati batinanjem, i to drvenom palicom!

Sagovornici Kurira kažu da ovaj sistem vaspitavanja, koji je do pre nekoliko decenija postojao i kod nas, teško da bi mogao ponovo da zaživi u Srbiji, ali da je potrebno da se školarci kažnjavaju oštrije nego sada.

foto: Shutterstock

Odluka tri škole u Teksasu da se deca od četiri do 18 godina kažnjavaju batinama izazvala je burne reakcije svuda u svetu i naišla na brojne osude, ali i kontroverze. Naime, prema ovom modelu, svaki učenik dobiće po jedan kazneni udarac za svaku neposlušnost. Jedini uslov je da su se roditelji prethodno saglasili s tim.

Psihijatar dr Milan Milić kaže da „živa bića reaguju na kazne, odnosno neku vrstu bola, te ne može u potpunosti odbaciti sistem vaspitavanja koji podrazumeva fizičko kažnjavanje“.

- Batine generalno ne podržavam kod dece koja su u uzrastu u kom se s njima može komunicirati, ali ne odbacujem u potpunosti ni fizičko kažnjavanje. Neka deca reaguju na nagradu, a neka na kaznu, te bi to kod ovih drugih i moglo biti delotvorno, ali to bi trebalo primeniti tek nakon ozbiljne psihološke procene - smatra Milić, koji kaže da svakako fizičko kažnjavanje treba da dođe nakon „standardnih pokušaja vaspitavanja i ne treba da bude ekstremno“.

S druge strane, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatra da je udaranje vid nasilja i da iz toga ne bi proizašlo ništa dobro. Ipak, ona kaže i da sistem koji postoji nije dovoljno funkcionalan, jer su prosvetnim radnicima praktično vezane ruke da obuzdavaju i vaspitavaju decu.

- Dok su Amerikanci shvatili da su previše liberalizovali školu, mi i dalje pokušavamo da kopiramo njihov sistem, koji se pokazao kao nedelotvoran. U tom smislu, profesorima su oduzete sve ingerencije, pa je problem i kada profesor podigne glas ili lupi dnevnikom o sto. To je dovelo do toga da deca ne shvataju da, pored prava, imaju i obaveze - zaključuje Jankovićeva.

foto: Aleksandar Jovanović

Miodrag Sokić

NI POVIŠEN TON!

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija smatra pak da je fizičko kažnjavanje dece nehumano i da profesori ne smeju zasnivati svoj autoritet na kažnjavanju.

- Teksas je sagradio prvu školu kad smo mi već uveliko imali civilizaciju. Škola ne bi trebalo da se zasniva na principu kazne. Nema potrebe čak ni za povišenim tonom. Od škola bi trebalo napraviti institucije koje su same po sebi autoritet - kaže Sokić.

Stroge kazne za vaspitače, učitelje i nastavnike

MOGU OSTATI I BEZ LICENCE

Vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori u Srbiji za neprimereno ponašanje prema detetu odgovaraju i pred disciplinskom komisijom i pred sudom, gde im preti oduzimanje licence za rad i zatvorska kazna. S druge strane, prema porodičnom zakonu, za udaranje dece kažnjavaju se i roditelji, pa tako, ukoliko se dokaže preterana upotreba sile pri vaspitavanju deteta, socijalna služba preuzima brigu o njemu, a roditelj može završiti i sa zatvorskom kaznom.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Aleksandar Jovanović, Shutterstock