Foto: Profimedia

znaju znanje

(VIDEO) AMERIČKI MEDIJI ŠOKIRANI: Kina ima efikasnu taktiku disciplinovanja Zapada, bez ijedne izgovorene reči

Za one koji žele da pojačaju sopstveni uticaj Komunistička partija Kine je zastrašujući faktor. Poznavalac Kine Peri Link jednom je opisao kao “anakondu u lusteru”. Samo njeno prisustvo pojačava samocenzuru i izaziva suptilne promene u ponašanju.

Planeta
> 20:31h

U slučaju Kine odavno je tako. Što se Kina više otvara prema svetu, poznate ličnosti na Zapadu - političari, direktori kompanija i profesori univerziteta - nervozno se prilagođavaju novonastaloj situaciji.

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron suočio se s kritikama partije nakon što se sastao s Dalaj lamom 2012. godine, a ostatak mandata proveo je nastojeći da popravi odnose s Kinom, između ostalog tako što je proglasio “zlatnu eru” u odnosima Velike Britanije i Pekinga.

Već sama strepnja od odmazde zbog nezadovoljstva Kine bila je dovoljna da izazove promene u stavu vlade. Tibetanski duhovni vođa verovatno nikada više neće posetiti nijednog britanskog lidera. London je usvojio drugačiji, kritičari bi rekli servilan - diplomatski odnos prema Pekingu. Političari oduzimaju značaj ljudskim pravima.

Posle glasanja za Bregzit Kameron se ponovo pojavljuje u ulozi ambasadora kineskog geopolitičkog projekta “Jedan pojas, jedan put”.

Hvatanje u koštac s metodama partije za ostvarivanje uticaja verovatno će postati najveći izazov za zapadne demokratije. Tu spada pasivni mobing, ali i aktivni napori da izazove rat infromacija i umeša se u unutrašnju politiku - takozvana “oštra moć”, nasuprot zapadnoj “mekoj moći”.

Kina je za povratak na svetsku scenu iskoristila trenutak kada demokratije u SAD i u Evropi potresa talas populističke pobune. Kina sebe vidi kao konkurenta tim društvima ne samo u oblasti ekonomije i bezbednosti, već i kada su vrednosti u pitanju. Njena dugoročna strategija jeste da promoviše autoritarni model razvoja. Neposredni diplomatski cilj je dobijanje podrške u inostranstvu u najrazličitijim pitanjima: od Tibeta i Tajvana, pa do Južnog Kineskog mora.

U sklopu tih napora Peking nastoji da podstakne ugledne zapadne ličnosti da govore u njegovo ime.

Demokratije su godinama imale samouveren i naivan stav prema tim aktivnostima i bile su sigurne u pobedu liberalnog poretka u posthladnoratovskoj eri. U Australiji, kineski tajkuni bliski partiji finansirali su dve velike političke partije. Kineski državni mediji sada umnogome diktiraju izveštavanje u doslovno svim medijima na kineskom jeziku. Sve to zajedno dovodi u pitanje suverenitet Australije, prava ironija kada se ima u vidu koliko Kina upozorava na oprez od inostranog mešanja u vlastite unutrašnje poslove.

Ono što možda najviše iznenađuje u reakciji premijera Malkolma Turnubula - predlog zakona o ograničenju priliva kineskog novca u politiku - jeste priznanje da je sistem toliko dugo bio otvoren za manipulaciju.

Zbog sve snažnijeg reagovanja u Australiji, koje je imalo odjeka i u Evropi i u SAD, kineski državni mediji govore o lovu na veštice uperenom protiv Kine. Kina očigledno sledi strategiju koju je opisao Vladimir Iljič Lenjin. U delu “Dečja bolest ‘levičarstva’ u komunizmu” on iznosi ideju “ujedinjenog fronta” - strateškog saveza s grupama unutar neprijateljskog tabora radi njegovog uništavanja.

Kineski predsednik Si Đinping tu aktivnost naziva “magičnim oružjem” partije.

Za demokratije, prvi korak u borbi protiv te pretnje jeste njeno prepoznavanje, piše američki list.

"Anakonda se obmotava oko kineskih medija, akademija, građanskih udruženja i kompanija, kako privatnih, tako i državnih. I budno motri na sporazume o saradnji koje te ustanove sklapaju sa zapadnim medijskim organizacijama, fakultetima i korporacijama", objašnjava se u članku.

Suština problema je u razmeri u kojoj je demokratski Zapad spreman da žrtvuje vlastite vrednosti u svrhu sticanja ekonomske koristi.

Pekinške taktike zastrašivanja se isplate. Zapadne vlade ustežu se da javno progovore o osetljivim temama Kine, kao što je Tibet. U Holivudu se ne snimaju filmovi koji prikazuju Kinu u negativnom svetlu. Profesori univerziteta skloni su da izbegavaju teme koje bi dovele u pitanje mogućnost dobijanja vize. Medijske organizacije su u iskušenju da odustanu od kritike.

U trenutku kada je kineska ekonomija na putu da postane najveća u svetu, cena ustajanja protiv Kine radi odbrane slobode raste. Norveškoj je trebalo šest godina da odmrzne ekonomske i diplomatske odnose s Kinom nakon što je Nobelov komitet dodelio nagradu kineskom disidentu Li Sijaobu 2010.

"Obično se velika zmija ne mrda. Ne mora", napisao je Link 2002. u tekstu u “New York Review of Books”.

Njena večna i tiha poruka glasi: “Odluka je na vama”.

Kurir.rs/WSJ

Foto: Profimedia