Foto: Profimedia

SVAŠTA JE PROŠAO

ŽIVEO NA OTPADU, IGRAO DEVETU LIGU, A SADA JE POKORIO EVROPU: Priča fudbalera Čelsija je najlepša bajka: Od trnja do ZVEZDA!

Fudbaleri Čelsija drugi put u istoriji su osvojili Ligu šampiona pošto su u Portu savladali Mančester siti sa 1:0.

Fudbal

Jedan od najzaslužnijih za trofej je Ngolo Kante, francuski reprezentativac. Vezni fudbaler Čelsija ima životnu priču kao iz bajke. Kante je dete siromašnih emigranata iz Malija koji su se doselili u predgrađe Pariza. Da bi preživeli mladi Ngolo je morao da skuplja otpad i preprodaje ga.

Kao i većina afričke dece, okušao se u sportu tražeći način da pobegne od tmurne i teške realnosti. Otac je umro kada je imao svega 10 godina, pa je porodica koju su pored njega činila još tri brata i sestra, pala na pleća majke koja je radila kao čistačica.

Nije sve teklo glatko. Naprotiv. Kante je kao 19-godišnjak igrao za drugi tim svog kluba koji se takmičio u devetom rangu francuskog fudbala. Sa 21 godinom je dobio svega 11 minuta u čitavoj sezoni.

Prvi nagoveštaj sjajne karijere se pojavio kada je sticajem srećnih okolnosti stigao u Kaen i tamo dobio veću minutažu. Primetili su ga u Lesteru i u sezoni 2015/16 je otišao u Premijer ligu. U jedinoj sezoni u ovom klubu je bio jedan od ključnih igrača u najvećem čudu modernog fudbala kada su "Lisice" osvojile Premijeršip. Od pet najvećih britanskih kladioničarskih kuća samo je jedna davala Lesteru te sezone više od 1 odsto šanse da osvoji prvenstvo. Tačnije, 1.2 odsto.

foto: AP

Čelsi ga je za, iz današnje perspektive gledano, smešnu sumu od 35 miliona evra doveo u svoje redove. Već prve godine je dao značajan doprinos u osvajanju Premijerlige.

Naredne godine je sa Francuskom osvojio Svetsko prvenstvo u Rusiji. Trofej je posvetio bratu Niamu koji je samo mesec dana ranije preminuo od posledica srčanog udara.

Kante je 1998. godine, kada je Francuska sa Zidanom i društvom prvi put postala svetski prvak skupljao smeće u Parizu, a tačno 20 godina kasnije i sam došao u priliku da podigne trofej.

Da se i van terena radi o izuzetnoj ličnosti govori podatak da je aktivan u brojnim humanitarnim akcijama. Na svaki trening dolazi nekoliko sati ranije. U džepu umesto skupocenih mobilnih telefona nosi polupanu krntiju staru desetak godina, a vozi i običan auto, iako godišnje zarađuje desetak miliona evra.

Kurir sport