Foto: Printscreen YT/Historic Environment Scotland

pravo bogatstvo arheologije

PRAISTORIJSKE REZBARIJE IZ NEOLITSKE GROBNICE Arheolog slučajno pronašao prikaze životinja stare više od 4.000 godina VIDEO

Delikatne praistorijske rezbarije odraslih jelena, za koje se smatra da su najstarije takve vrste u Velikoj Britaniji, pronađene su u grobnici na jednom od najpoznatijih škotskih neolitskih nalazišta.

Planeta

Rezbarije, na kojima su prikazana dva muška jelena sa potpuno izraslim rogovima i nekoliko za koje se smatra da su mladi jeleni, slučajno su otkriveni u mestu Kilmartin Glen u Argilu, domu jedne od najbogatije skupine nalazišta neolitskog i bronzanog doba u Velikoj Britaniji.

Arheolozi procenjuju da su rezbarije stare između 4.000 i 5.000 godina, to jest da su iz perioda koji obuhvata neolit i rano bronzano doba.

Jelene je pronašao Hamiš Fenton, arheolog amater koji je bio u poseti tom području i koji je jedne večeri istraživao groblje iz bronzanog doba.

Nakon što je odlučio da istraži kriptu, ušao je unutra i primetio nežne i neobične oznake na kamenu.

"Primetio sam obrazac na donjoj strani krovne ploče koji nije izgledao kao prirodno obeležje u steni. Prvo sam video jelena, a kako sam nastavio da osvetljavam i posmatram, na steni se pojavilo još životinja“, rekao je.

"Ovo je bilo potpuno neverovatno i neočekivano otkriće. Za mene su ovakva otkrića pravo bogatstvo arheologije, koja pomažu u preoblikovanju našeg razumevanja prošlosti".

Glavni istražitelj projekta rekao je da su ovo prve praistorijske rezbarije životinja pronađene u Škotskoj.

"Iako u Velikoj Britaniji postoji nekoliko praistorijskih rezbarija jelena, jedine druge stvorene u ranom bronzanom dobu vrlo su šematske. Izvanredno je što ove rezbarije pokazuju tako izuzetne anatomske detalje i nema sumnje koje životinjske vrste predstavljaju", rekao je.

Kurir.rs/The Guardian