Foto: printscreen Avaz.ba

opasan posao

SMRTONOSNA PROFESIJA NOVINAR Obezglavljivanja, prebijanja, gušenja, bombe, hici u glavu: Ovo su najbrutalnija ubistva novinara

Novinarstvo je lep ali, često, opasan posao, naročito istraživačko novinarstvo koje dotiče vrhove vlasti.

Planeta

Od Veronike Gerin i Danijela Perla preko Dafne Karuane Galicije i Džamala Kašogija, do najnovijeg slučaja holandskog novinara Petera R. de Vrisa koji je upucan u glavu u Amsterdamu, istraživački i kritički nastrojeni novinari često stradaju a njihove ubice nikada ne budu pronađene.

Ovo su neki od najbrutalnijih i najpoznatijih napada na novinare:

Peter R. de Vris

foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poznati holandski novinar koji je pratio kriminal Peter R. de Vris upucan je u glavu u centru Amsterdama u utorak uveče i lekari se i dalje bore za njegov život, iako mu je stanje kritično.

De Vris je upucan nekoliko minuta nakon što je napustio studio, gde je učestvovao u jednoj emisiji.

De Vris je razotkrio brojne kriminalne radnje, uključujući i otmicu "kralja piva" Fredija Hajnekena 1983. godine. Vilem Holeder, koji je kidnapovao Hajnekena, optužen je 2013. godine za pretnje Brisu. Holeder je dobio do životnu robiju 2019. godine jer je optužen za pet ubistava.

Holandski novinar istraživao je i ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija, koje se dogodilo u Dalasu u Teksasu 1963. godine i zajedno sa holandskim biznismenom i ekspertom za pitanje ubistva Džona Kenedija Vimom Dankbarom napravio dvoipočasovnu emisiju o ubistvu američkog predsednika.

Vris je često učestvovao u policijskim ili sudskim slučajevima, a bio je i kao savetnik Nabila B., bivšeg člana bande koji je svedočio u slučaju protiv navodnog gospodara droge Riduana Tagija.

Veronika Gerin

Novinarka crne hronike nedeljog Indipendenta, Irkinja Veronika Gerin ubijena je 26. juna 1996. godine dok je čekala na semaforu u predgrađu Dablina. Ubio ju je vozač motocikla koji je prošao pored njenog automobila i otvorio vatru na nju. Njeno ubistvo šokiralo je Irsku.

Gerin, koja se pre novinarstva bavila PR-om okrenula se novinarstvu 1990. godine. Počela je da prati irsko podzemlje i crnu hroniku i, odlučna da dođe do priče, imala je dobre kontakte kako sa vlastima tako i sa podzemljem.

Od 1994. godine njen fokus su bili kriminalci i narko dileri. U prikupljanju informacija i pisanju joj je pomagao osuđeni narko bos Džon Trejnor. Zbog svojih tekstova je često dobijala pretnje smrću, koje su se naročito intenzivirale kada je objavila priču o ubijenom krimi bosu Martinu Kailu, Džeriju "Monahu" Haču i Trejnorovom velikom šefu Džonu Gilijanu.

Gilijan je bio taj koji je naručio njeno ubistvo. Dvojica muškaraca na otoru, članovi njegove bande, stali su pored njenog automobila u predrađu Dablina i ubili je.

Njena smrt izazvala je bes u Irskoj i dovela je do brojnih hapšenja krimi bosova u zemlji.

Danijel Perl

foto: EPA

Novinar Vol Strit Žurnala Danijel Perl, ubijen je u Pakistanu 2001. Perl je otet, potom mu je odsečena glava, a snimak ubistva okačen je na internet, jer je izveštavao o delovanju Al Kaide u toj zemlji i vezama vlasti i terorista. Ubice su ga raskomadale u deset delova i sahranile u plitkom grobu severno od Karačija.

Zatvorenik iz Gvantanama, Halid Šeik Muhamed, član Al Kaide, priznao je da je on lično odsekao glavu Perlu, dok je zbog otmice i ubistva novinara britanski državljanin pakistanskog porekla, Ahmed Omar Saed Šeik, osuđen na smrt, da bi nedavno ta presuda bila promenjena.

Regina Martinez

foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Reginu Martinez Perez su smatrali državnim neprijateljem. Ova sitna žena koja nije vadila cigaru iz usta i uživala u baštovanstvu i koju su prijatelji zvali La Čaparita (Malena), stekla je opasne neprijatelje svojim istragama o korupciji među političarima, bezbednosnim službama i narko dilerima u meksičkom oblasti Vera Kruz.

Nedelju dana pre ubistva, pisala je o zloglasnom Zeta kartelu i njihovoj saradnji sa političarima iz Industrijske revolucionarne partije koji su se kandidovali za lokalni Kongres.

Bila je trn u zadnjici državnim guvernerima svojim tekstovima u kojima je ukazivala na nasilje, zloupotrebu moći i prikrivanja, nestanke, policijsku brutalnost i pogubljenja. Njene priče o starijoj ženi starosedelačkog porekla koju su vojnici pretukli, silovali i ostavili da umre, ili tekst o mučenju i masakru putnika u jednom lokalnom autobusu intrigirali su javnost i dovodili političare do belog usijanja.

Martinezova je ubijena 28. aprila 2012. godine u svom skromnom domu u Ksalapi. Ubice su je uhvatile pod tušem. Borila se hrabro ali su je savladali, pretukli, slomili vilicu, gurali glavu u vece šolju, razbili lobanju i na kraju ugušili naguravši joj peškir u grlo.

Dvojica osumnjičenih su uhapšeni i priznali su ubistvo da bi vlasti Vera Kruza kasnije saopštile da je u pitanju zločin iz strasti i da je jedan od osumnjičenih bio njen dečko. Nikakva veza ubistva sa političarima, narko bosovima ili bezbednosnim snagama nije pronađena.

Dafne Kaurana Galicija

foto: EPA/ CLEMENS BILAN

Malteška novinarka Dagne Kaurana Galicija koja je izveštala o korupciji u vrhu vlasti, nepotizmu, protežiranju, pranju novca i vezama kockarske industrije i organizovanog kriminala, prevari državljanstvo-za-investicije i poslovanju vlade sa Azerbejdžanom ubijena je u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila u oktorbu 2017. Njen sin pronašao je njene ostatke razbacane po ulici.

Na svom blogu Running Commentary, objavljivala je izveštaje, priče, tekstove i komentare o političarima, investicionim muljanjima i sumnjivim poslovima vlade bivšeg premijera Džozea Muskata. Blog je bio jedna od najpopularnijih veb lokacija na Malti sa i po pola miliona poseta dnevno, što je daleko više od tiraža svih dnevnih novina u toj zemlji.

U decembru 2017. su tri muškarca uhapšena u vezi sa ovim napadom. Dalja istraga dovela je do hapšenja biznismena Jorgena Feneha, vlasnika kompanije 17 Black koji je uhvaćen na svojoj jahti 20. novembra 2019. Smrtonosni napad na poznatu novinarku doveo je do političke krize u zemlji i izazvao nezapamćenu buru u međunarodnoj javnosti.

Jan Kucijak

foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Slovački istraživački novinar Jan Kucijak ubijen je u februaru 2018. godine posle niza tekstova o poreskim prevarama biznismena povezanih sa najvišim slovačkim zvaničnicima. Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su u njihovom domu u Velikoj Mači.

Kucijak je bio prvi novinar koji je ubijen u Slovačkoj od sticanja nezavisnosti i njegova smrt izazvala je šok, nevericu, masovne proteste i političku krizu u zemlji jer se na jednoj strani našla vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom, a na drugoj predsednik Andžej Kiska i opozicija. Kriza je kulminirala ostavkom premijera i njegovog kabineta.

Poznati biznismen Marijan Kočner naredio je Kucijakovo ubistvo. Njegova saradnica Alena Žužova unajmila je Zoltana Andruška koji je pak naredio Tomašu Sabu i Miroslavu Marčeku da ubiju Kucijaka. Kočner i Žužova su oslobođeni optužbe za umešanost, Andruško je priznao da je naredio ubistvo i osuđen je na 15 godina zatvora. Marček, bivši vojnik, priznao je ubistvo i dobio 25 godina zatvora dok je njegov rođak Sabo, bivši policajac, osuđen na 25 godina zbog učešća u ubistvu.

Džamal Kašogi

foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Saudijski disident, novinar i kolumnista Vašington posta ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. Žestoki kritičar saudijske vlade u konzulat je pozvan kako bi dobio dokumentaciju potrebnu za venčanje.

Džamala Kašogija je iz zasede napalo 15 ubica, koji su ga ugušili i na kraju raskomadali, a ceo napad je snimljen i u javnosti su se kasnije pojavili transkripti tih audio snimaka.

Turske vlasti sprovele su istragu i zaključile da je Kašogi udaljen čim je ušao u konzulat i da su to uradili članovi saudijskog tima ubica, koji je blisko povezan sa princom Muhamedom bin Salmanom. Tim je navodno poslat u Istanbul da ubije Kašogija.

Saudijska vlada pokušala je najpre da zataška ubistvo da bi potom priznali isto. Uprkos dokazima da je bin Salman naručio ubistvo, saudijski princ je prošao nekažnjeno, a saudijska vlada je osudila nekoliko bezbednosnih zvaničnika zbog ubistva novinara.

Kurir.rs/K.P.