(VIDEO) ŠOKANTNI DETALJI ISTRAGE O UBISTVU NOVINARKE SA MALTE: Nećete verovati odakle je aktivirana bomba koja je raznela!
Foto: AP/Jon Borg/File

jedan od glavnih istražitelja tvrdi

(VIDEO) ŠOKANTNI DETALJI ISTRAGE O UBISTVU NOVINARKE SA MALTE: Nećete verovati odakle je aktivirana bomba koja je raznela!

Planeta -

Bomba kojom je ubijena istraživačka novinarka sa Malte, Dafne Karuna Galicije, najverovatnije je aktivirana pozivom sa broda kod obala te ostrvske zemlje, izjavio je danas jedan od glavnih istražitelja za taj slučaj Kit Arnaud.

Karuna Galicija (53), koja se borila protiv korupcije u zemlji, stradala je 16. oktobra u eksploziji bombe koja je postavljena ispod njenog automobila, u blizini njene kuće u selu Bidnija.

Braća Džordž i Alfred Deđorđo, stari 55 i 53 godine, i Vinskent Muskat, uhapšeni su ranije ovog meseca zbog sumnje da su povezani sa ubistvom.

Trojica osumnjičenih, koji su poznati policiji, izjasnili su se da nisu krivi.

Policija je počela da izlaže svoje dokaze protiv njih trojice pred malteškim sudom, koji će odlučiti da li će narediti suđenje.

Arnaud je opisao kako se tim američkog Federalnog istražnog biroa, kojeg je dovela vlada Malte kako bi pomogao u rešavanju zločina, fokusirao na telefonski broj, na koji je poslata tekstualna poruka u vreme eksplozije u naselju Bidnija.

Podaci sa mobilnog telefona nagoveštavaju da je uređaj aktiviran pozivom kod obale Malte.

Kako navodi Rojters, na video snimku nadzornih kamera vidi se brod, čiji su vlasnici braća Deđorđo, kako keće na putovanje oko osam časova ujutru, na dan kada je ubijena malteška novinarka.

Kasnije se vidi da je brod i dalje na moru u 14:50 sati i da ništa nije radio u vreme eksplozije, pre nego što se vratio u luku.

Arnaud je rekao da je policija već prisluškivala telefon Džordža Deđorđa u vreme ubistva i da ga je čula da pita dve osobe da dopune kredit na moblnom telefonu u vreme eksplozije.

On nije pružio dodatne detalje, ali lokalni mediji su javili da je moguće da je isti broj telefona korišćen za aktiviranje bombe.

Saslušanje povodom ubistva novinarke nastavlja se sutra.

Malteška novinarka blogerka istraživala je navode o korupciji i pranju novca najmoćnijih ljudi Malte, među kojima je bio i sam premijer Muskat i njegovi najbliži saradnici.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Jon Borg/File

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja