Foto: Printscreen/RTS

NAPOKON

SRBI SE NAPOKON OPAMETILI, PRESTALI SMO DA SE KLJUKAMO ANTIBIOTICIMA! Brojke su sjajne, korona nas je samo malo poremetila

Lončar je naveo da je potrošnja antibiotika na recept realizovana u apotekama u 2020. smanjena za osam odsto, u odnosu na 2019, a sa trendom kontinuiranog pada za 36 odsto u odnosu na 2015

Društvo

- Zahvaljujući merama, aktivnostima i uspešno sprovedenoj kampanji MZ promet antibiotika u 2020-toj godini još uvek je značajno manji i to za čitavih 20 procenata u odnosu na 2015-tu godinu.

- Potrošnja antibiotika na recept realizovanih u apotekama u 2020. godini smanjena je za 8,0 procenata u odnosu na 2019-tu, sa trendom kontinuiranog pada od 36 odsto u odnosu na 2015-tu godinu. Ovo što se radi je izvanredan primer za sve i u regionu i Evropi - istakao je dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

foto: Printscreeen/RTS

„Svake godine u novembru na globalnom nivou obeležavamo Nedelju antimikrobne rezistencije i ove godine to se događa pod sloganom Širi svest zaustavi otpor. Srbija može da se pohvali dobrim rezultatima. Svakako želim da čestitam ministru zdravlja i svima koji rade na ovom problemu, na uspešno realizovanoj kampanji i rezultatima, uprkos svim preprekama koje su uzrokovane pandemijom kovida-19 - rekao je dr Marijan Ivanuša,specijalni savetnik i vršilac dužnosti predstavnika SZO i šefa Kancelarije u Srbiji.

foto: Printcsreen/RTS

Prof. dr Milica Bajčetić iz nacionalnog korespondenta Svetske zdravstvene organizacije za potrošnju antibiotika rekla je da je smo zahvaljujući kampanji koja se sprovodi od novembra 2015. godine u organizaciji Ministarstva zdravlja i u saradnji sa projektima razvoja zdravstva Srbije, uspeli smo da amortizujemo povećanu potrošnju antibiotika usled kovid infekcije.

foto: Printscreen/RTS

- U odnosu na na 2015. godinu imamo smanjenje od 20 procenata. Ono što nas zabrinjava je značajno povećanje od 10 procenata u odnosu na 2019. godinu, tokom kovid pandemije - istakla je.

Učili su nas da se antibiotici prepisuju kada neko ima bakterijsku infekciju, koronavirus je virus, a kada neko dođe u Dom zdravlja sa simptomima, prvo što dobije su antibiotici.

- Po najnovijem protokolu antibiotik nije lek izbora, ni za blage oblike kovida, ne treba preventivno koristiti antibiotike ni u terapiji. Najveća potrošnja je za parenteralne lekove, a oko 80 odsto skočila je upotreba leka Lilezonata, koji je posledlja odbrana za stafilokoka i drugih bakterija- rekla je profesorka Bajčetić.

Napominje da je skok od 10 odsto potrošnje antibiotika posledice kupovine lekova u apotekama, a povećana je i bolnička potrošnja,pa je važno intenzivirati inspekcije u apotekama. Inače u pedijatrijskoj populaciji imamao pad propisanih antibiotika, za oko 52 odsto.

- U saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i ministarstvom zdravlja, mi smo u toku dve prethodne godine imali edukacije lekara. Danas započinjemo veliku edukaciju primarne prakse, koja će se sprovoditi tokom godine širom Srbije, kako bi se smanjila neracionalna potreba antibiotika- zaključila je prof. dr Milica Bajčetić.

Kurir.rs / RTS