DANICA GRUJIČIĆ U SEDIŠTU SZO ZA EVROPU: Evo koji pilot projekat kreće i kad će Srbija praviti RNK vakcine!
Foto: Nemanja Nikolić

Ministarka zdravlja U KOPenhagenu

DANICA GRUJIČIĆ U SEDIŠTU SZO ZA EVROPU: Evo koji pilot projekat kreće i kad će Srbija praviti RNK vakcine!

Društvo -

Ministarka zdravlja prof.dr Danica Grujičić boravi u Danskoj u poseti Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu kako bi učvrstila saradnju sa SZO po pitanju primarne zdravstvene zaštite i drugih ključnih tema.

- S obzirom da Srbija ulaže napore da postigne univerzalnu zdravstvenu zaštitu, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić otputovala je u Kopenhagen, u Regionalnu kancelariju SZO za Evropu, što je prva takva poseta srpskog ministra zdravlja ovoj Kancelariji u poslednjih 12 godina. To je bio prvi lični sastanak regionalnog direktora SZO za Evropu, dr Hansa Henrija P. Klugea i ministarke Grujičić, koja je bila u pratnji dr Fabija Skana, specijalnog izaslanika regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan - saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ključno pitanje na dnevnom redu je bilo bolje definisanje obima buduće saradnje na integrisanom modelu primarne zdravstvene zaštite (PZZ) za Srbiju, što podrazumeva niz zdravstvenih usluga uključujući zaštitu mentalnog zdravlja, kao i veći fokus na suzbijanju nezaraznih bolesti kao što su bolesti povezane sa upotrebom duvana.

Ministarska Grujičić u Kopenhagenu
Ministarska Grujičić u Kopenhagenufoto: Ministarstvo zdravlja

- Srbija je ponosna na svoja dostignuća u poslednjih deset godina kada je u pitanju infrastruktura i izgradnja novih zdravstvenih ustanova, ali sada je vreme da se fokusiramo na organizaciju i unapređenje zdravstvene zaštite, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu - rekla je ministarka Grujičić.

Uzevši u obzir lekcije naučene tokom pandemije kovida-19, još jedno prioritetno pitanje odnosilo se na dalje jačanje otpornosti zdravstvenog sistema Srbije kako bi se bolje pripremio da odgovori na sve buduće vanredne situacije, što će kancelarije SZO i UNDP u Srbiji podržati sredstvima iz fondova Evropske unije.

- Regionalna kancelarija SZO za Evropu pohvalila je Srbiju što je prihvatila ono što ja nazivam pristupom javnom zdravlju na dva koloseka: bolja priprema za sve zahtevnije vanredne situacije za koje znamo da predstoje u ovom dobu permanente krize, dok se istovremeno trudimo da zdravstveni sistem i dalje može svima da pruža osnovne, svakodnevne zdravstvene usluge - rekao je dr Kluge.

dr Danica Grujičić, Dr Danica Grujičić, Danica Grujičić, Ispovest
foto: Nemanja Nikolić

U narednih šest meseci, SZO će podržati uspostavljanje tzv. „pilot projekta za unapređenje primarne zdravstvene zaštite“ u Srbiji, sa fokusom na ulaganja u ljudske resurse potrebne za pružanje proširenih usluga, zajedno sa radikalnim zaokretom u prevenciji i lečenju nezaraznih bolesti, uključujući rak, zajedno sa poboljšanim pristupom programima mentalnog zdravlja, čime se stanovništvu omogućavaju pristupačnije zdravstvene usluge, bliže njihovim domovima.

SZO će takođe raditi sa vlastima Srbije na aspektima upravljanja zdravstvenim informacionim sistemima i pristupu zdravstvu kroz elektronski sistem, kao i na pružanju kontinuirane podrške jačanju kapaciteta Nacionalnog regulatornog tela za analizu vakcina, lekova, zaliha krvi i krvnih proizvoda kako bi se Srbija bolje pripremila za potpuni transfer znanja i tehnologija za mRNA vakcine, uz proizvodnju bezbednih lekova i drugih proizvoda u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Srbija, jedna od 53 države članice evropskog regiona SZO, izrazila je zainteresovanost za aktivnijim uključivanjem u upravljanje Svetskom zdravstvenom organizacijom kroz svoju ulogu u ključnim upravljačkim telima SZO-a.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track