NOVI SOJ KORONE B.1.1.529 MUNJEVITIJI OD DELTE: Čak može i da se detektuje preko PCR testa! POGLEDAJTE GRAFIKON Rade li vakcine?!
Foto: Shutterstock

NOVA MUKA UZA NOVU 2022. GODINU

NOVI SOJ KORONE B.1.1.529 MUNJEVITIJI OD DELTE: Čak može i da se detektuje preko PCR testa! POGLEDAJTE GRAFIKON Rade li vakcine?!

Društvo -

Novi soj koronaviruisa B.1.1.529 munjevito se širi u Južnoj Africi i Bocvani i izgleda da je daleko gori i od beta i delta varijante, a što pokazuje i grafikon, koji je objavio Fajnenšl tajms.

SZO je sazvala za petak hitan sastanak, objavio je FT, na kojem se očekuje da klasifikuje soj kao varijantu od interesa.

korona
foto: Financial Times

Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da je "zabrinut" zbog ove varijante i da je ona uzrok oko 90 odsto od 1.100 registrovanih slučajeva virusa u sredu u provinciji Gauteng. Neobično je, rekao je on, da se soj može otkriti analizom rezultata redovnih PCR testova bez upotrebe genomskog sekvenciranja.

- Ključno pitanje na koje treba odgovoriti je kakav je tačno efekat (ove varijante) na vakcine - dodao je on.

A Velika Britanija je uvela nova ograničenja putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo za šest africkih zemalja baš zbog B.1.1.529. Ministar zdravlja Sadžid Džavid napisao je na tviteru da još istražuju novu varijantu i da je potrebno više podataka o tome, ali da se za sada preduzimaju mere predostrožnosti.

- Od sutra u podne šest africkih zemalja biće dodato na crvenu listu, letovi ce biti privremeno zabranjeni, a putnici iz Velike Britanije moraju u karantin - napisao je Džavid.

Kurir.rs/J.S.S.

Bonus video:

01:39

SRBIJA OSTAJE BEZ VAŽNE ŽIVOTNE NAMIRNICE?! Pandemija virusa korona izazvala VELIKI PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track