Foto: Youtube/screenshot

naoružavanje

AMERIKANCI TAJNO TESTIRALI HIPERSONIČNI PROJEKTIL? Navodno nisu objavili rezultate testa da ne bi došlo do eskalacije sa Rusijom

Testiranje Lokhid Martinovog projektila navodno je održano sredinom marta, ali nije objavljeno kako bi se izbegla eskalacija tenzija sa Rusijom.

Planeta
> 12:36h

Sjedinjene Države su uspešno testirale hipersoničnu raketu koju je dizajnirao Lokid Martin za program Hipersonic Air-breathing Veapon Concept (HAVC), tvrdi zvaničnik odbrane kog citira CNN. Američka administracija navodno je držala testiranje u tajnosti da ne bi dodatno antagonizirala Rusiju.

Prema izvoru CNN-a, raketa je lansirana iz bombardera B-52 sa zapadne obale i putovala je na visini od 65.000 stopa (20.000 m) više od 300 milja (480 km). Izvor nije otkrio brzinu projektila, iako je verovatno išla najmanje 5 maha, što se smatra malim dometom za hipersonično oružje.

To je drugi prijavljeni uspešan test u okviru programa HAVC, koji zajedno sprovode Vazduhoplovstvo SAD i Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane SAD (DARPA). Prošlog septembra, DARPA je objavila da je testirala prototip skremdžet projektila koje su zajednički proizveli Rejteon tehnolodžis i Nortrop Graman, ne nudeći nikakve detalje, podseća Raša tudej.

Oba modela koriste pojačivač da ubrzaju projektil do tačke u kojoj glavni skremdžet motor rakete može da proradi. Dizajn se razlikuje od ruske hipersonične balističke rakete koja se lansira iz vazduha pod nazivom Kindžal, koju je zemlja koristila prvi put na ratištu nekoliko dana pre američkog testa, tvrdi CNN.

Rusko oružje je korišćeno 18. marta da uništi utvrđeno skladište municije u zapadnoj Ukrajini, navodi ruska vojska. SAD su umanjile značaj upotrebe "bodeža", a predsednik Džo Bajden je izjavio da ruski projektil "ne čini... mnogo razlike osim što ga je skoro nemoguće presresti“. Svrha postizanja hipersoničnog opsega brzine oružjem je da se porazi protivraketna odbrana neprijatelja i da bude u stanju da izvrši udare u kratkom roku ili bez najave.

Pored Kindžala, Rusija u svom arsenalu ima hipersoničnu krstareću raketu pod nazivom Cirkon. Protivbrodsko oružje je dizajnirano za lansiranje sa brodova i podmornica. Moskva smatra da je to moćna pretnja po pomorske ciljeve visoke vrednosti kao što su udarne grupe nosača aviona.

Izvor CNN-a je rekao da su SAD odlučile da ne objavljuju test prototipa LM-a kako bi izbegle eskalaciju tenzija između Vašingtona i Moskve. Američka vojska je otkazala neka rutinska testiranja ICBM usred krize u Ukrajini, navodeći isti razlog.

Veruje se da SAD donekle zaostaju za Rusijom i Kinom u pogledu razvoja hipersoničnog oružja. Paralelno oružje za brzo reagovanje (ARRV) američkog ratnog vazduhoplovstva suočilo se sa nizom neuspeha prošle godine, sa trećim neuspešnim testom zaredom prijavljen u decembru.

I Rusija i Kina tvrde da imaju na raspolaganju hipersonične jedrilice raspoređene iz balističkih projektila.

Kurir.rs/CNN/Raša tudej