00:26

Volodimir Zelenski: Svaki Rus će saznati ko je ubio njihove sunarodnike

sukom

UŽIVO RAT U UKRAJINI 41. DAN! Britanija: Rusiji zamrznuto 350 milijardi dolara! Putin: Nacionalizacija naše imovine rizična!

Planeta -

Traje 41. dan sukoba u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Utorak, 05. april

- Nebenzja Zelenskom: Ne dozvolite Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca

- Kina: Uzdržimo se optužbi za Buču dok ne utvrdimo činjenice

- NATO: Nalazimo se u ključnoj fazi rata, Rusija premešta vojksu

- Zelenski se obratio Savetu bezbdenosti UN

- Rusija tvrdi da ima dokaze da je masakr u Buči lažiran

- Zelenski: Više od 300 civila je mučeno i ubijeno u Buči

Francuska nudi resurse za istragu o Buči

Francuska će ponuditi finansijske i ljudske resurse za podršku istragama o masakrima koji se pripisuju ruskim snagama u Ukrajini, saopštila je večeras Jelisejska palata posle razgovora predsednika Fransuke i Ukrajine, Emanuela Makrona i Volodimira Zelenskog.

Govoreći o šoku i emocijama u Francuskoj posle objavljivanja fotografija o zločinima počinjenim u Buči i drugim ukrajinskim mestima, Makron je rekao da je njegova zemlja spremna da podrži "međunarodnu pravdu i doprinese radu na istraživanju i dokumentovanju nasilja nad civilima kako bi Rusija za to odgovarala".

Pariz će ponuditi 490.000 evra za rad Međunarodnog krivičnog suda i uputiće 13 miliona evra kao godišnji doprinos tom sudu, navodi se u saopštenju Makronovog kabineta.

Velika Britanija: Rusiji zamrznuto 350 milijardi dolara

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras izjavila je da je koordinisanim međunarodnim sankcijama zamrznuto oko 60 odsto sredstava iz ruskog "ratnog sefa", ili 350 milijardi dolara. Ona je na konferenciji za novinare u Varšavi istakla da režimu ruskog predsednika Vladimira Putina nije dostupno više od 350 milijardi dolara, od ukupno 604 milijarde deviznih rezervi Rusije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ove sankcije guraju rusku ekonomiju nazad "u sovjetsku eru", rekla je Tras uoči sastanka grupe G7 najrazvijenijih država, i pozvala grupu da nastavi sa sankcijama protiv Kremlja.

Nebenzja poručio Zelenskom: Ne dozvolite Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca

Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u UN, pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ne dozvoli Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca kako bi ostvario svoje planove. On je još istakao da je cilj ruske operacije u Ukrajini trajni mir u Donbasu, prenosi Sputnjik.

"Vladimire Aleksandroviču, ne dozvolite Zapadu da realizuje svoje planove. Donesite ispravnu odluku koja je neophodna vašoj zemlji, jer je Zapad spreman da se u Ukrajini bori do poslednjeg Ukrajinca. Donesite tu odluku odmah, pošto odlično znate kakva je stvarna situacija na frontu", poručio je Nebenzja i dodao da "posle može biti kasno". OPŠIRNIJE

Kina u UN pozvala na uzdržanost sa optužbama u vezi sa Bučom

Kina poziva na uzdržavanje od neosnovanih optužbi za provokaciju u Buči, okolnosti se moraju proveriti, optužbe moraju biti zasnovane na činjenicama, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Žang Džun na sednici Saveta bezbednosti ove organizacije.

"Izveštaji o pogibiji civila u Buči su zabrinjavajući. Odgovarajuće okolnosti i konkretni uzroci incidenta treba da budu provereni i utvrđeni", konstatovao je Žang. OPŠIRNIJE

Španija proteruje 25 ruskih diplomata

Španija se danas pridružila brojnim zemljama EU u proterivanju diplomata Rusije zbog zločina u Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares izjavio je danas da je najmanje 25 diplomata i pripadnika osoblja ambasade Rusije u Madridu proglašeno nepoželjnim osobama.

Albares je rekao da ta grupa predstavlja pretnju po bezbednost Španije i da je njihovo proterivanje "reakcija na zločine koji ne mogu da prođu nekažnjeno".

On je kazao da dokazi o masakrima civila u ukrajinskim oblastima koje su ruske snage nedavno napustile predstavljaju "prekretnicu koju međunarodna zajednica ne može da ignoriše".

Putin upozorio: Nacionalizacija naše imovine je mač sa dve oštrice

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas da bi svaki pokušaj drugih zemalja da nacionalizuju ruski udeo u kompanijama bio "mač sa dve oštrice".

"Već čujemo izjave zvaničnika o mogućoj nacionalizaciji neke naše imovine. Dokle će nas to dovesti? Neka niko ne zaboravi da je to mač sa dve oštrice", rekao je Putin. Opširnije OVDE.

Vladimir Putin
foto: Profimedia/ Mikhail Klimentyev/ TASS

Zelenski traži isključivanje Rusija iz saveta bezbednosti UN

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas UN da "odmah" reaguju u suočavanju sa "ratnim zločinima" koje je Rusija počinila u njegovoj zemlji i dodao da bi u suprotnom svetska organizacija trebalo samo da bude "raspuštena".

Zelenski je u svečanom govoru putem video linka uživo u sali Saveta bezbednosti pozvao UN da Rusiju isključe iz Saveta, čiji je ona jedna od pet stalnih članica, i da se reformiše sistem UN tako da "pravo na veto ne znači pravo na smrt".

Šefica nemačke diplomatije: Ukrajini dostaviti još oružja

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok danas je zatražila da se Ukrajini dostavi još oružja, kako bi mogla da se odbrani od napada Rusije.

Ona je izjavila da se za to "traže rešenja" sa EU, NATO i sedam najrazvijenijih zemalja sveta - SAD, Nemačkom, Japanom, Francuskom, Velikom Britanijom, Kanadom i Italijom, javlja AP.

Odbacujući optužbe da Nemačka nije učinila dovoljno na naoružavanju Ukrajine, Analena Berbok je rekla da nema mnogo zemalja koje su isporučile toliko oružja.

NATO: Nalazimo se u ključnoj fazi rata, Rusija premešta vojsku

Rusija jača svoje snage kako bi preuzela kontrolu nad celim Donbasom na istoku Ukrajine i napravila "kopneni most" sa poluostrvom Krim, koje je pripojila 2014. godine, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Nalazimo se u ključnoj fazi rata. Ruske snage su napustile Kijevsku oblast i severnu Ukrajinu. Predsednik Rusije Vladimir Putin premešta veliki broj vojnika... Oni će se ponovo naoružati, dobiti pojačanja u broju, jer su pretrpeli velike gubitke, i snabdeće se za pokretanje nove visoko koncentrisane ofanzive u regionu Donbasa", rekao je novinarima Stoltenberg. OPŠIRNIJE

Ukrajina, Mapa
foto: Kurir

Estonija zatvara dva ruska konzulata

Vlasti Estonije naredile su zatvaranje dva ruska konzulata i naložile osoblju da napusti zemlju osoblju, sledeći susednu Letoniju.

Kako se navodi u sapštenju osoblje konzulta ima rok do 30. aprila da napusti zemlju.

Zelenski se obraća uživo Savetu Bezbednosti UN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izneo je, obraćajući se savetu bezbednosti UN, teške optužbe na račun ruske vojske povodom situacije u Buči.

"Juče sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Nema zločina koji Rusi tamo nisu počinili. Ubijali su žene koje su pokušavale da zovu u pomoć. Ubijali su cele porodice i pokušali su da spale tela", rekao je Zelenskij.

EU uvodi nove sankcije Rusiji?

Agnecija Blumberg prenosi, pozivajući se na neimenovane izore, da se planira ukidanje uvoza uglja iz Rusije.

Opširnije čitajte OVDE

Rusija će ove godine masno zaraditi prodajom nafte i gasa uprkos sankcijama

Analizu Blumberga pročitajte OVDE

Marsov rover žrtva sukoba u Ukrajini?

EksoMars misija, čiji je britanski rover bio deo, zavisila je od ruske rakete Proton.

Njegov razvoj koštao je 840 miliona funti, a izgradnja je trajala 15 godina. Ali sada se povećavaju strahovi da robot rover britanske proizvodnje – koji je trebalo da leti na evropsku misiju EksoMars u septembru – možda nikada neće stići do Crvene planete.

Opširnije čitajte OVDE

Rusi objavili snimak predaje Ukrajinaca! Kijev demantuje!

Na društvenim mrežama pojavio se snimak velikog broja vojnika koji se navodno predaju. Kako su objavili Rusi, radi se o pripadnicima 503. mornaričkog bataljona koji su se, kazali su Rusi, predali u Marijupolju.

Ova vojna jedinica jutros je demantovala da se predala.

Ruska vojska pogodila ukrajinski vojni centar za obuku koji se koristi za smeštaj plaćenika

„Uveče 4. aprila, visoko precizno oružje dugog dometa uništilo je centar za obuku ukrajinskih snaga specijalnih operacija u blizini Očakova, koji je takođe korišćen za smeštaj stranih plaćenika“, rekao je novinarima portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ukrajina tvrdi da su u jednom danu uništili 29 tenkova i tri aviona

Ukrajina tvrdi da su za 24 sata uništili 29 tenkova i oborili tri aviona. Ukrajina je objavila nove procene ruskih gubitaka. Kažu da je do sada u ratu poginulo preko 18.500 ruskih vojnika.

Medvedev o masakru u Buči: Izmislili su ove laži za ogroman novac

Dmitrij Medvedev
foto: Profimedia

Jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina rekao je da su tvrdnje da su ruske snage pogubile civile u Buči laž i propaganda Ukrajine i Zapada i da su usmerene na diskreditaciju Rusije.

„To su laži koje su sazrele u ciničnoj mašti ukrajinske propagande“, rekao je Dmitrij Medvedev, koji je bio predsednik od 2008. do 2012. godine, a sada je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije.

Te laži su izmišljene za ogromne sume novca“, rekao je Medvedev.

Ranije je Vjačeslav Volodin, predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, rekao: "Situacija u Buči je provokacija koja ima za cilj diskreditaciju Rusije. Vašington i Brisel su scenaristi i reditelji, a Kijev su glumci. Nema činjenica - samo laž".

Ni jedan ni drugi nisu pružili nikakve dokaze kojima bi potkrijepili svoje tvrdnje.

Institut za proučavanje rata: Rusi žele da zauzmu Slavjansk

Ruske trupe pripremaju ofanzivu na istočni grad Slavjansk u nastojanju da se povežu sa drugim snagama na istoku u regionu Donbasa, prema najnovijoj proceni Instituta za proučavanje rata.

„Napori ruskih snaga koje napreduju od Invencije da zauzmu Slavjansk verovatno će se pokazati kao sledeća ključna bitka rata u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

00:26

MIZINCEV: Ukrajinske snage da se predaju

Ukrajinci su objavili imena ruskih vojnika

Ukrajinske obaveštajne službe objavile su spisak za koji se tvrdi da se radi o imenima ruskih vojnika „koji su počinili ratne zločine nad narodom Ukrajine u Buči”. Spisak je objavljen na sajtu Ministarstva odbrane i sadrži imena, datume rođenja i brojeve pasoša, kao i činove oko 2.000 vojnika.

"Zapamtiti! Svi ratni zločinci biće privedeni pravdi za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Ukrajine“, napisalo je ministarstvo, prenosi Bi-Bi-Si.

Deset poginulih u granatiranju Nikolajeva, kaže šef regionalne administracije

U granatiranju južnog ukrajinskog grada Nikolajeva u ponedeljak poginulo je deset ljudi, uključujući jedno dete, rekao je šef regionalne administracije.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, Oleksandar Senkevič je rekao: „Tokom dana u granatiranju je poginulo ukupno 10 ljudi, a 46 je povređeno.

Rusi: „Ovo dokazuje laži o masakru u Buči“

Ruski ambasador u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja održao je konferenciju za novinare na kojoj je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da sastanak Saveta bezbednosti UN nije sazvan na zahtev Rusije i izneo niz tvrdnji da se pokazao kao video snimak koji sugeriše da Rusi izvršili masakr u Buči – laž.

Zelenski: Više od 300 civila je mučeno i ubijeno u Buči. Sutra ću se obratiti UN-u

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoć u govoru rekao da je više od 300 civila mučeno na smrt u Buči i da će se u utorak obratiti UN.

On je rekao da su meštani na okupiranim teritorijama od Rusa doživeli ono što nisu bili u nacističkoj okupaciji.

Tužilac: U podrumu u Buči pronađena tela petorice vezanih ruku

Tela petorice muškaraca sa vezanim rukama pronađena su u podrumu dečje bolnice u Buči, u blizini Kijeva, koju su Ukrajinci oslobodili od Rusa i gde su počinjeni masakri, saopštilo je u ponedeljak ukrajinsko tužilaštvo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track