ZELENSKI TRAŽIO DA SE RUSIJA ISKLJUČI IZ SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Ako ne znate kako da donesete odluku, uradite OVO!
Foto: EPA / PETER FOLEY

obraćanje SB UN

ZELENSKI TRAŽIO DA SE RUSIJA ISKLJUČI IZ SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Ako ne znate kako da donesete odluku, uradite OVO!

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas UN da "odmah" reaguju u suočavanju sa "ratnim zločinima" koje je Rusija počinila u njegovoj zemlji i dodao da bi u suprotnom svetska organizacija trebalo samo da bude "raspuštena".

Zelenski je u svečanom govoru putem video linka uživo u sali Saveta bezbednosti pozvao UN da Rusiju isključe iz Saveta, čiji je ona jedna od pet stalnih članica, i da se reformiše sistem UN tako da "pravo na veto ne znači pravo na smrt".

"Sada su nam potrebne odluke Saveta bezbednosti za mir u Ukrajini. Ako ne znate kako da donesete ovu odluku, možete da uradite dve stvari", rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je predložio isključenje Rusije "kao agresora i pokretača rata kako ne bi blokirala odluke koje se odnose na njenu agresiju" na Ukrajinu.

"Zatim učinite sve što se može da postigne mir", dodao je Zelenski u obraćanju na kojem je prisustvovao generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Zelenski je rekao da je druga opcija reforma UN a ukoliko ne postoji drugih alternativa, sledeća opcija je raspuštanje svetske organizacije.

Ukrajinski predsednik je tokom obraćanja prikazao sirov video snimak na kojem su jasno prikazani leševi i delovi tela ubijenih u Ukrajini.

Taj snimak je izazvao ogorčenje trenutno predsedavajuće Savetom bezbednosti UN, britanske ambasadorke Barbare Vudvord, koja je rekla da su to skandalozno "strašne slike".

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA /PETER FOLEY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track