Đilas zvanično o kandidaturi u sredu ili četvrtak

Osim Tadića, ulazak u trku za mesto prvog čoveka već najavili bivši premijer Zoran Živković i aktuelni predsednik beogradske opštine Vračar Branimir Kuzmanović

Politika
> 11:16h

BEOGRAD - Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas trebalo bi da se, kako se očekuje, u sredu ili četvtak i zvanično kandiduje za predsednika demokrata na stranačkim izborima zakazanim za 10. novembar, rečeno je danas Tanjugu u DS. Predizborne aktivnosti unutar DS su u punom jeku, aktuelni lider demokrata Boris Tadić je u ovom trenutku akcenat u kampanji stavio na centralnu Srbiju, s obzirom da su vojvođanski i beogradski odbori uoči poslednje sednice Glavnog odbora stranke stali na stranu Đilasa.

Osim Tadića, koji je kandidaturu istakao na sednici Glavnog odbora, ulazak u trku za mesto prvog čoveka stranke najavili su bivši premijer Srbije Zoran Živković i aktuelni predsednik beogradske opštine Vračar Branimir Kuzmanović. U toku je izjašnjavanje opštinskih odbora, koje bi trebalo da bude završeno do četvrtka, kada se očekuje da Đilas odluči o kandidaturi za predsednika stranke.

Đilas je u subotu u Kragujevcu najavio da će odluku o prihvatanju kandidature za predsednika DS doneti posle izjašnjavanja stranačkih odbora u Srbiji. Prethodno je Predsedništvo Demokratske stranke 27. septembra izabralo članove Organizacionog odbor za pripremu predstojeće izborne skupštine, na kojoj će biti birani predsednik i drugi rukovodeći organi stranke. U narednim danima trebalo je da Organizacioni odbor odredi kvote za lokalne odbore, odnosno broj delegata koji će predstavljati pojedine opštine na izbornoj skupštini, za šta postoje jasni jasni matematički kriterijumi.