MINISTARKA BEGOVIĆ OBIŠLA INSTITUT VINČA Veliki naučni značaj za Srbiju i region
Foto: Zoran Petrović

MINISTARKA BEGOVIĆ OBIŠLA INSTITUT VINČA Veliki naučni značaj za Srbiju i region

Društvo -

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Srbije Jelena Begović je danas tokom obilska Institut nuklearnih nauka "Vinča" naglasila njegovo naučni potencijal za Srbiju i region.

Begovićeva je kazala da taj institut predstavlja "veliki ljudski kapacitet za Srbiju", ali i za region, saopštio je njen kabinet.

"Izuzetno bitan institut i od nacionalnog značaja je, jer se bavi različitim oblastima nauke, multidisciplinaran je", rekla je ministarka i dodala da je tokom sastanaka s direktorkom instituta Snežanom Pajović dosta vremena bilo posvećeno strateškom planiranju.

Vinča
foto: Zoran Petrović

Kako je naglasila, u razgovorima je predočen stav ministarstva da je bitno da ovaj institut ima vrlo jasnu stratešku viziju.

Podsetila je da se i na nivou države otvaraju pitanja nuklearne energije i da će Srbiji u decenijama koje dolaze biti potrebni stručnjaci iz oblasti kojima se bavi Institutu.

"Na Institutu postoje stručnjaci iz oblasti radijacione biologije, zaštite od radijacionog zračenja, a ovo je i jedino mesto u Srbiji i u regionu koji proizvodi radiofarmaceutika, odnosno lekove korišćene u tretmanima kancera, koji postaju sve važniji i na globalnom nivou", navela je Begovićeva.

Vinča
foto: Zoran Petrović

Istakla je veliki potencijal za otvaranje startap kompanija na Institutu.

"Vinča pruža i veliki broj usluga, neke od njih su zaista jedinstvene i za našu zemlju i za region i tu ponovo leži njihov potencijal da utiču na razvoj društva ali i domaće ekonomije", dodala je ministarka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track