Najnovije vesti

SPREMAJU IZRUČENJE HRVATIMA: Kapetanu Draganu odbijen status ratnog zarobljenika!

SKANDALOZNO: Australijanci rade u dogovoru sa Hrvatima

SPREMAJU IZRUČENJE HRVATIMA: Kapetanu Draganu odbijen status ratnog zarobljenika!

Crna Hronika
Gubitkom statusa ratnog zarobljenika izgubljena je šansa da se Vasiljković spasi ekstradicije Hrvatskoj

ZAGREB - Australijska vlada odbila je zahtev Dragana Vasiljkovića, poznatog pod nadimkom Kapetan Dragan, za dobijanje statusa ratnog zarobljenika, što bi mu omogućilo specijalnu zaštitu i eventualno sprečilo ekstradiciju Hrvatskoj, piše australijska štampa.

Kapetan Dragan pokušava da izbegne izvršenje odluke australijskog suda o izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog optužbi za ratne zločine.

Vasiljković je u pritvoru od 2009. godine, a tvrdi da je ratni zarobljenik i da je hrvatski zahtev za ekstradicijom politički motivisan.U ime australijske vlade pred federalnim sudom govorio je advokat Stiven Lojd, koji je rekao da nije moguće dati status ratnog zarobljenika Vasiljkoviću posle okončanja rata.

On je takođe rekao da je australijska vlada konsultovala Hrvatsku tražeći da odgovore na navode Vasiljkovića da je zahtev za ekstradiciju politički motivisan i da je ta tvrdnja odbačena.

Prema optužnici koju je podigao sud u Šibeniku u Hrvatskoj, Vasiljković je odgovoran za mučenje ratnih zarobljenika, izdavanje naredbi za ubistva i zbog napada na selo Glina prilikom kojeg je ubijen i ranjen veliki broj civila.

Kapetan Dragan negira sve navedene optužbe i pokušava da ospori odluku o ekstradiciji, piše portal.Inače, advokati Vasiljkovića žalili su se protiv njegovog izručenja iz Australije Hrvatskoj, istakavši da će se u žalbi usredsrediti na prekomernu dužinu tog sudskog postupka.

Bivši australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio je njegovo izručenje u decembru prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnet 2005.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, nalazi se u zatvoru od 2006, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen, a smešten je u zatvor Parklea u Novom Južnom Velsu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...