ODAVALA SVEDOKE: Karadžić traži istragu protiv Karle del Ponte!
Foto: Fonet

Nije poštovala sud

ODAVALA SVEDOKE: Karadžić traži istragu protiv Karle del Ponte!

Crna Hronika -
Radovan Karadžić tvrdi da je bivša glava tužiteljka odala američkim diplomatama ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane koju je bivši predsednik Srbije i SRJ tri dana ranije podneo sudu kao poverljii dokument

HAG - Optuženi Radovan Karadžić zatražio je danas od Tribunala u Hagu da pokrene istragu protiv bivše glavne tužiteljke Karle Del Ponte zbog nepoštovanja suda zato što je američkim zvaničnicima prenela sadržaj poverljivog dokumenta sa suđenja Slobodanu Miloševiću.

Pozivajući se na američku diplomatku depešu objavljenu na Vikilisu, Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, traži da sud formira posebno veće koje bi ispitalo da li je Del Ponte odgovorna za nepoštovanje suda.

U podnesku Karadžić citira diplomatsku depešu Ambasade SAD u Hagu, od 16. aprila 2004, upućenu Stejt departmentu.

U depeši piše da je Del Ponte, istog dana, američkim diplomatama prenela ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane koju je bivši predsednik Srbije i SRJ tri dana ranije podneo sudu kao poverljivi dokument.

"Čitajući direktno s liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt (Madeleine Albright), bivši ministar odbrane Vilijam Koen, ambasador Kristofer Hil, general Vesli Klark i bivši ambasador Ričard Holbruk", piše u depeši koju citira Karadžićeva odbrana.

Karadžić tvrdi da je Del Ponte time što je američkim diplomatama otkrila sadržaj dokumenta pod pečatom, prekršila pravila Tribunala, te je odgovorna za nepoštovanje suda.

Iako nije bio učesnik u postupku protiv Miloševića - okončanom zbog smrti optuženog marta 2006. - Karadžić u podnesku naglašava da "ima lični interes da se se osigura postojanje mehanizama koji će tužioce pozvati na odgovornost zbog odavanja poverljivih informacija o svedocima odbrane".

Karadžić podseća da je posebno veće Tribunala u prošlosti ispitalo da li je bivši upravnik sudskog pritvora Timoti Mekfaden prekršio pravila time što je američkim diplomatama preneo detalje o Miloševićevom zdravstvenom stanju.

To veće je konstatovalo da nema osnova da Mekfaden bude optužen za nepoštovanje suda, ne isključujući, međutim, mogućnost da protiv njega bude pokrenut disciplinski postupak, ali do toga nije došlo.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno 29. oktobra, po isteku dvomesečne pauze koju mu je raspravno veće odobrilo radi dodatnih priprema za odbranu od optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Krajišnik i Mladić na listi svedoka Karadžićeve odbrane

Bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske RS Ratko Mladić na spisku su svedoka odbrane koji je Radovan Karadžić danas dostavio haškom Tribunalu. Krajišnikovo svedočenje u Karadžićevu odbranu je današnjim podneskom najavljeno za novembar, a Mladićevo za decembar.

Aprila ove godine Karadžić je zatražio da Tribunal Mladića na svedočenje obaveže posebnim nalogom (subpoena), pošto je Mladić odbio da svedoči dobrovoljno. O tom zahtevu, raspravno veće još nije odlučilo. Kako je precizirao u tom zahtevu, odbrana od Mladića očekuje da potvrdi da "nikada nije izvestio Karadžića - usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su streljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevih naređenja, planova ili namere da se zarobljenici pogube".

Mladićevi advokati su tada uzvratili da to nije moguće zbog toga što se bivšem komandantu VRS sudi po istoj optužnici i zato što on ne može biti prinuđen da svedoči, kako ne bi bio izložen opasnosti da optuži sam sebe. Na današnjem spisku svedoka Karadžićeve odbrane za decembar su i general VRS Zdravko Tolimir, te Ljubiša Beara i Vujadin Popović koje je Tribunal osudio na doživotni zatvor zbog genocida nad Muslimanima u Srebrenici.

Tribunal je Tolimira i Bearu ranije obavezao da svedoče na suđenju Karadžiću, ali je Tolimir na tu odluku uložio žalbu. Apelaciono veće suda još nije odlučilo o toj žalbi. Od te odluke zavisi da li će Tolimir i ostali osuđeni ili optuženi oficiri VRS svedočiti u procesu protiv Karadžića.

Suđenje Karadžiću nastavlja se 29. oktobra, po isteku dvomesečne pauze koje mu je raspravno veće odobrilo radi dodatne pripreme za odbranu od optužbe za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track