Antonić: Dinkić je kriv za slom Agrobanke
Foto: Marina Lopičić

Tvrdi da je optužen jer je bio neposlušan

Antonić: Dinkić je kriv za slom Agrobanke

Crna Hronika -
Bivši predsednik IO tvrdi da krivce za uništenje Agrobanke treba tražiti u vlasti, koja joj je pripisala tuđe dugove

BEOGRAD - Tek će reći ko je kriv!Dušan Antonić, bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke, koji je optužen za nezakonitosti u dodeli kredita, prozvao je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu nekadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića i direktora Agencije za osiguranje depozita Milorada Džambića i označio ih kao krivce za propast te banke!Odbio da potpiše- Pojavio se koncept koji su gurali Mlađan Dinkić i Milorad Džambić, da se zajam uzet za razvoj privrede i poljoprivrede konzorcijuma 12 banaka, za koji je garantovala država, pripiše kao obaveza samo Agrobanci. Traženo je da potpišem taj ugovor, zvali su me iz vlade na svakih 20 minuta, ali ja to nisam mogao - opisao je Antonić kako je, po njegovom mišljenju, Agrobanka krenula u sunovrat.- Tada je Džambić odlučio da Agrobanka ide pod zemlju - dodao je bivši predsednik IO banke.Na optuženičku klupu, kako je naveo, seo je upravo zbog toga što je pokazao „neposlušnost onima koji su odgovorni za propast banke“.- Optužnica se zasniva na prikrivanju pravih razloga za neprijateljsko preuzimanje Agrobanke. Oni koji su želeli njenu propast i koji su u tome uspeli, nisu optuženi. U vlasti treba da tražite one koji su je upropastili - rekao je Antonić.On je tokom iznošenje odbrane, u kojoj je tvrdio da nije kriv za propast banke, najavio da će otkriti sva imena pravih krivaca, ali i da će podneti brojne dokaze kojima bi trebalo da se rasvetli kako je došlo do nenaplativosti kredita i toga da Agrobanka bude uništena, a da se stvori Nova Agrobanka.Radio 42 godine- Ja sam tu banku voleo, izgrađivao, proveo sam u njoj 42 godine. Nisam ni sanjao da će doći dan da se branim od optužbi da sam organizovao njeno urušavanje - rekao je juče Antonić, koji je u nastavku saslušanja govorio o tome koliko je „banka zapravo bila uspešna“.

Prozvan... Mlađan Dinkić
Prozvan... Mlađan Dinkić

Džambić već saslušan u istraziMilorad Džambić, podsetimo, bio je prinudni upravnik Agrobanke, a kasnije je postavljen za predsednika Izvršnog odbora Nove Agrobanke, koja je formirana posle propasti stare. On je, kako je Kurir pisao, već saslušan kao svedok tokom istrage.

Ponovo se sudi Dušku SekulićuSud je juče razdvojio postupak protiv Stojana Stojanova jer je primljen prošle srede u KBC Zvezdara. Sud je takođe spojio postupak koji je bio privremeno razdvojen prema sinu vlasnika „Habitfarma“ Radoslava Sekulića, Dušku Sekuliću.

Antonić: Nismo hteli tutore!Ova optužnica u principu negira sve što smo mi radili. Možda sam imao veliki otpor političkih ambasadora i zapadnih struktura jer sam tvrdio da naša banka može da opstane bez pomoći nekih tutora - rekao je Antonić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track