AFERA KOLUBARA: Ćeran i Kene iza rešetaka ostaju još dva meseca!
Foto: Kurir, Nebojsa Mandic

Produžen pritvor

AFERA KOLUBARA: Ćeran i Kene iza rešetaka ostaju još dva meseca!

Crna Hronika -
Ćeranu i Savatijeviću pritvor je produžen i zbog teških okolnosti u kojima su počinili krivično delo i da bi mogli da utiču na svedoke

BEOGRAD - Bivšem direktoru "Kolubare" Nebojši Ćeranu, nekadašnjem članu Upravnog odbora Radosavu Savatijeviću Kenetu i još petorici njihovih saradnika produžen je pritvor za do još dva meseca, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke, rekla je portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Ćeranu i Savatijeviću pritvor je produžen i zbog naročito teških okolnosti pod kojima je delo izvršeno i zaprećene kazne koja je viša od 10 godina, dodala je Ristić.

Protiv njih je u septembru, nakon što su uhapšeni, pokrenuta istraga zbog sumnje da su zloupotrebama prilikom eksproprijacije zemljišta oštetili to preduzeće za više od milion evra.

Odlukom krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda pritvor je produžen i bivšem finansijskom direktoru "Kolubare" Ljubiši Nekiću, bivšem načelniku Službe za eksproprijaciju zemljišta Saši Radanoviću, veštak Branku Vukoviću i pravniku Zoranu Živkoviću.

Ćeran je ranije na saslušanju pred Višim sudom u Beogradu negirao sve optužbe tužilaštva koje mu se stavljaju na teret za malverzacije prilikom eksproprijacije zemljišta.Ćeran i ostali se sumnjiče da su od 2009. do 2010. godine Savatijeviću omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi od skoro 119 miliona dinara ili oko milion evra na štetu države.Ugovorom između "Kolubare" i Savatijevića, vrednost njegovih objekta i imovine procenjena na oko 3,5 miliona evra, ali je naknadnim veštačenjem utvrđena stvarna vredost od oko 670.000 evra.

Prema zakonu, da bi neko bio obuhvaćen procesom eksproprijacije, neophodno je da bar tri godine ima prebivalište u opštini u kojoj se obavlja taj postupak.

Savatijević je, međutim, prema navodima krivične prijave, prijavio prebivalište dva dana pre uplate avansa, koji je iznosio 35 odsto od ukupne procenjene vrednosti njegove imovine.

Od kraja septembra 2012. godine, Ćeran obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.Ovo je treći krivični postupak za zloupotrebe u "Kolubari".

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila 2012. optužnicu protiv takođe bivšeg direktora "Kolubare" Dragana Tomića (kadar D S S ), kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.Više tužilaštvo zastupa optužnicu protiv Tomića i još pet okrivljenih da su malverzacijama sa gvožđem to preduzeće oštetili za 58,8 miliona dinara.

Protiv Savatijevića Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je dve optužnice - jednu zbog afere "Kolubara" (sa Tomićem), a drugu zbog malverzacija u "Putevima Srbije".

Savatijević je avgusta 2012. pušten iz pritvora da se brani sa slobode pošto je kao jemstvo založio svoju kuću procenjenu na 2.500.000 evra upisom hipoteke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track