AKCIJA SIPA: Bivši srpski vojnici uhapšeni zbog ratnog zločina u Rogatici!

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu

AKCIJA SIPA: Bivši srpski vojnici uhapšeni zbog ratnog zločina u Rogatici!

Crna Hronika -
Oni se sumnjiče da su progonili i pljačkali bošnjačko stanovništvo, kao pripadnici tadašnje VRS, u okviru širokog napada na području opštine Rogatica, u septembru 1992. godine

SARAJEVO - Na području Rogatice (BiH) uhapšeno je osam osoba, pripadnika nekadašnje Vojske Republike Srpske (VRS), osumnjičenih da su počinili ratni zločin nad Bošnjacima u tom kraju.

Uhapšeni su Radomir Marković (59), Mile Kušić (42), Dragan Božović (45), Saša Perković (42), Radomir Gluhović (49), Pero Radović (50), Ilija Vukašinović (52) i Miloš Vukašinović (45), svi iz Rogatice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Njih su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Oni se sumnjiče da su progonili i pljačkali bošnjačko stanovništvo, kao pripadnici tadašnje VRS, u okviru širokog i sistematičnog napada na području opštine Rogatica, u septembru 1992.

Jedan od njih sumnjiči se, kako piše u optužnici, da je u štali u selu Karačići ubio oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, medju kojima je bilo žena i dece, koji su se tu sakrili bežeći od napada. Tom prilikom štalu je zahvatio požar, pa su na toj lokaciji na zgarištu, pronađeni ostaci tela četiri osobe, a za telima ostalih žrtava još uvek se traga.

Još trojica medju njima se sumnjiče za ubistvo više muškaraca civila prilikom napada na Kramer Selo, čija tela do danas nisu pronadjena.

Optuženi se terete da su počinili krivično delo zločin protiv čovečnosti, a posle ispitivanja, tužilac će odlučiti o pokretanju predloga za odredjivanje pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track