OSUMNJIČENI LEKARI: Četiri prijave zbog smrti novorođenčeta
Foto: Nemanja Pančić

Narodni front: Nesavesno lečenje

OSUMNJIČENI LEKARI: Četiri prijave zbog smrti novorođenčeta

Crna Hronika -
Doktori sa odeljenja za visokorizičnu trudnoću u porodilištu terete se da su prouzrokovali smrt tek rođene bebe; Osumnjičeni će biti saslušani u Prvom osnovnom tužilaštvu

BEOGRAD - Slede saslušanja!Protiv četvoro lekara sa odeljenja za visokorizičnu trudnoću Ginekološko-akušerske klinke „Narodni front“ podnete su krivične prijave zbog sumnje da su nesavesno lečili trudnicu Branislavu Branković i time prouzrokovali smrt njenog novorođenčeta, saznaje Kurir! Podsetimo, Branislava, koja je čekala blizance, ostala je bez jedne bebe u ponedeljak 29. jula, a za to je krivila lekare koji nisu hteli da obave porođaj tokom vikenda jer je carski rez bio zakazan za ponedeljak ujutru!Postupili mimo pravila- Dr Željko M., načelnik odeljenja za visokorizičnu trudnoću, kao i još troje specijalista ginekologije i akušerstva sa tog odeljenja osumnjičeni su za nesavesno pružanje lekarske pomoći. Sumnja se da su oni od 17. do 29. jula očigledno nesavesno postupili prilikom pregleda trudnice, praćenja toka trudnoće i donošenja odluke o terminu porođaja pacijentkinje Branislave Branković. Time su prouzrokovali pogoršanje porodiljinog zdravstvenog stanja, koje je dovelo do rođenja jedne mrtve bebe, dok je druga rođena u teškom stanju. Da su lekari porodili majku dan pre zakazanog termina, beba bi bila živa - kaže naš izvor iz policije.Porodilja se žalilaRoditelji preminule bebe su se odmah nakon porođaja žalili zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja i najavili prijavu policiji, od koje je i tužilaštvo zahtevalo da nabavi dokaze o prijemu trudnice, o postavljanju dijagnoze, načinu lečenja i o samom porođaju.Obimna dokumentacija- Prikupljena je ozbiljna dokumentacija, na osnovu koje je kriminalistička policija podnela krivičnu prijavu protiv lekara Prvom osnovnom tužilaštvu, koje će saslušati osumnjičene lekare - kaže naš izvor. Podsetimo, interna kontrola porodilišta „Narodni front“ je ubrzo nakon smrti bebe ustanovila da je novorođenče umrlo zbog propusta dežurnih lekara.- Branislava Branković je mogla uspešno da iznese blizanačku trudnoću samo da su je lekari porodili carskim rezom dan pre zakazanog termina. Obe bebe bi se rodile sa slabijom kondicijom, ali ipak žive - pisalo je tada u izveštaju.

Preti im višegodišnja robijaPrema Krivičnom zakoniku, lekaru koji počini krivično delo nesavesnog lečenja preti zatvorska kazna od tri meseca do tri godine.- Ako je pacijent zbog medicinske greške teško telesno oštećen ili mu je zdravlje teško narušeno, za nesavesnog lekara predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora ili od dve do 12 godina u slučaju da zbog njegove greške pacijent umre - neke su od kaznenih mera predviđenih zakonom.

Radimo do 15 hReporteri Kurira pokušali su da stupe u kontakt s direktorom GAK.- Direktor i administracija rade do 15 sati, tako da danas ne možete dobiti izjavu. Moraćete da zovete u ponedeljak - rečeno nam je GAK.

Lekarske greške- Hirurgu dr Nebojši Zlatanoviću iz Kragujevca oduzeta je licenca za rad i osuđen je na osam meseci zatvora zbog nesavesnog lečenja Mile Andrić (3) koja je umrla 1998. Postupak je trajao 12 godina.- Zoran Novaković (25) umro je u martu 2003. zbog infekcije koju je dobio kod stomatologa. Proces protiv pet lekara nije završen.- Trogodišnja Anja Grahovac umrla je 2007. posle operacije katarakte u klinici „Perfekta“. Suđenje četvorici medicinskih radnika je u toku.- Lekari klinike „Decedra“ bili su osuđeni na po 15 meseci zatvora zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je umrla 2006, ali je Apelacioni sud naložio novo suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja