ODLOŽENO: Vođa Obraza ponovo pred sudom 10. decembra

Ponovljeno suđenje

ODLOŽENO: Vođa Obraza ponovo pred sudom 10. decembra

Crna Hronika -
Na teret mu se stavlja organizovanje nereda na Paradi ponosa 2010. Osim Mladenu Obradoviću sudi se i njegovoj supruzi Jeleni Ćalić Obradović i još dvanaestorici pripadnika Obraza

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje vođi zabranjene organizacije "Obraz" Mladenu Obradoviću, zbog organizovanja nereda na Paradi ponosa u Beogradu 2010. godine, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu za 10. decembar zbog izmena u sastavu sudskog veća i primene novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP).

Po novom ZKP-u za krivično delo za koje je optužen Obradović i njegovi saradnici obavezno je pripremno ročište koje će biti održano u decembru, a nakon njega suđenje će krenuti ispočetka.

Osim Obradovića u ovom procesu se sudi i njegovoj supruzi Jeleni Ćalić Obradović i još 12 pripadnika "Obraza", čije je delovanje u junu prošle godine zabranio Ustavni sud na zahtev Republičkog javnog tužilaštva.

Suđenje im se ponavlja jer je Apelacioni sud u Beogradu zimus ukinuo presudu kojom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja nereda na Paradi ponosa u Beogradu 2010, kada je u sukobima policije i protivnika gej parade povredeno više od 100 ljudi.

Njegova supruga bila je osuđena na godinu dana kućnog zatvora, jer je tada bila u osmom mesecu trudnoće, dok su članovi "Obraza" Krsto Milovanović i Damir Grbić osuđeni na po godinu i po zatvora, a ostali optuženi za učestvovanje u neredima osuđeni na kazne od osam meseci do godinu zatvora.

Ponovljeno suđenje je počelo u aprilu. Obradović se tereti da je sa još trojicom kolovođa organizovao nerede, odredivši grupe koje će činiti nasilje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track