VEŠTAK ANALIZIRAO SNIMKE NESREĆE: Dolores je spavala i nije bila vezana!

Ključ u veštačenju sigurnosnog posja

VEŠTAK ANALIZIRAO SNIMKE NESREĆE: Dolores je spavala i nije bila vezana!

Crna Hronika -
Podatak koji zbunjuje je kopča pojasa ako je i bila i utičnici to ne garantuje da je Dolores bila vezana. Mnogi ostavljaju pojas uključen kako bi “utišali” znak upozorenja, a zapravo sede na pojasu, objasnio je Husinec

ZAGREB- Stalni sudski veštak za vozila Goran Husinec analizirao je snimke automobila u kom je poginula hrvatska glumica Dolores Lambaša. Prema njegovim rečima, nije jasno na osnovu čega su policajci tako rano zaključili da je nesrećna glumica bila vezana sigurnosnim pojasom.

- To je podatak koji zbunjuje. Ako je kopča pojasa i bila i utičnici to ne garantuje da je Dolores bila vezana. Mnogi ostavljaju pojas uključen kako bi “utišali” znak upozorenja, a zapravo sede na pojasu, objasnio je Husinec.

Tek će se vaštačenjem utvrditi da li na pojasu ima tragova tkanine koji će se svakako tu nalaziti ukoliko je glumica bila vezana.

- Tragovi tkanine bi ostali kod takvih velikih sila, kao što je provlačenje tela ispod njega usled udarca. Lično, teško mi je da u to poverujem, kao i u teoriju da je Dolores izletela kroz zadnje staklo, dodao je Husinec.

Po položaju suvozačevog sedišta zaključeno je da je glumica u trenutku nesreće spavala, a muskulatura pospanih ljudi je opuštenija i njihovo telo i nakon manjih udaraca, često završi van vozila. U slučaju Dolores to je još izvesnije, upravo zbog njene lagane telesne mase.

Svoje tvrdnje Husinec potkrepljuje i fotografijom iz novina na kojoj se jasno vidi kako izduvani suvozačev vazdušni jastuk visi između prednjeg desnog nosača krova i smrskanog vetrobranskog stakla. To ukazuje na to da je nešto izvuklo vazdušni jastuk izvan kabine, a staklo je kasnije u prevrtanju opet pritisnuto uz gumenu brtvu i nosač krova.

Na drugoj fotografiji vidi se da je suvozačko sedište polegnuto, a to potvrđuje informaciju da je Dolores ležala i dremala u trenutku nesreće. Matavuljev SUV Nissan X-trail u tom se obliku proizvodio od 2001. do 2007. godine i smatraju ga čvrstim vozilom, što se pokazalo i u ovom slučaju.

Tridesetdvogodišnja hrvatska glumica, podlegla je povredama u sredu oko 14h, koje je zadobila u sudaru, kada se automobil marke Nissan X-trail u kome se ona nalazila, sudario sa vozilom Volksvagen Polo. Dolores Lambaša, biće sahranjena danas u 16h, u Šibeniku.

Gde je nalaz Matavuljevog alkotesta

Policijska uprava brodsko-posavska još nije saopštila rezultate Matavuljevog alkotesta.

- Policija je obavila svoj deo posla, kako s uzimanjem uzoraka krvi učesnika nesreće, tako i sa rezultatima uviđaja i podnošenjem krivične prijave. Rok dospeća rezultata alkotesta i sve drugo sada zavisi od državnog tužioca, izjavila je portparolka PU brodsko-posavske Kata Nuić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track