PAO LUDI MILOJKO: Uhapšen novinar koji je tvrdio da je Toše Proeski živ

Akcija policije: Makedonac pritvoren u Novom Sadu

PAO LUDI MILOJKO: Uhapšen novinar koji je tvrdio da je Toše Proeski živ

Crna Hronika -
Zoran Božinovski priveden po poternici makedonskog pravosuđa zbog sumnje da je u toj zemlji umešan u špijunažu i iznudu; Javnost ga je upoznala nakon što je izneo niz sumnji u smrt pevača

NOVI SAD - Navodno otkrivao makedonske tajne!Makedonski novinar Zoran Božinovski (47) iz Kumanova, poznat u javnosti i po tvrdnji da čuveni pevač Toše Proeski 2007. godine nije poginuo u saobraćajnoj nesreći, već da je živ i da ga skriva Vatikan, uhapšen je preksinoć u Novom Sadu!- Božinovski je uhapšen po Interpolovoj poternici, koju je za njim raspisalo makedonsko pravosuđe zbog špijunaže, zločinačkog udruživanja i iznude. On je u bekstvu bio od septembra, kada je otkrivena afera „Špijun“, u kojoj je već uhapšeno 17 osumnjičenih - kaže izvor Kurira.Zoranu Božinovskom, koji je kao novinar objavljivao tekstove i pod pseudonimom „Ludi Milojko“, lisice su stavljene dok se šetao novosadskim naseljem Liman.Uhapšen u šetnji- On je bio u opuštenoj šetnji s prijateljicom iz Novog Sada, s kojom je već neko vreme u vezi. Inspektori su pretresli i dva stana koja je Božinovski koristio u Novom Sadu i oduzeli mu računare i novinsku arhivu koju su našli - otkriva izvor Kurira.Makedonski MUP, kako objašnjava naš sagovornik, Božinovskog dovodi u vezu s grupom koja se bavila špijunažom i inostranim bezbednosnim službama odavala dokumenta različitog stepena poverljivosti, među kojima su i državne tajne. Srpskoj javnosti je, pak, Božinovski postao poznat posle pogibije pevača Tošeta Proeskog. On je tada izneo neverovatne detalje navodnog istraživanja pogibije miljenika miliona ljudi širom Balkana.- Tvrdim da saobraćajne nesreće tog jutra nije bilo i imam dokaze za to - rekao je tada on i izneo navodne nelogičnosti. Jedna od njih je bila, kako je tvrdio, i „činjenica da nije našao osobu koja je mogla da potvrdi da je videla mrtvog Tošeta“!- Meni je prvo bilo sumnjivo što je od udesa do sahrane proteklo 48 sati. Po hrvatskom zakonu, član porodice mora doći da identifikuje telo stranog državljanina - tvrdio je Božinovski.U svojim navodima on je otišao i korak dalje tvrdeći da je u celoj zaveri presudnu ulogu odigrala Katolička crkva, odnosno da je Toše bio pod zaštitom samog pape!- Toše je bio jedini pevač na svetu koji je dvaput primljen u posetu kod pape Jovana Pavla Drugog, a to nije slučajno. Iz toga zaključujem da su ga ili ubili na drugom mestu, ali nemam dokaz za to, ili je sklonjen u neki udaljeni, izolovani manastir - rekao je svojevremeno Božinovski.Određen mu pritvorSvetlana Tomić Jokić, portparol Višeg suda u Novom Sadu, potvrdila je za Kurir da je istražni sudija Zoranu Božinovskom odredio ekstradicioni pritvor.

Jeziv prizor... Toše poginuo na mestu udesa
Jeziv prizor... Toše poginuo na mestu udesa

Oprezno s izručenjemUdruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog hapšenja Zorana Božinovskog i podsetilo da je sud u Makedoniji nedavno, bez valjanih pravnih razloga, osudio novinara Tomislava Kežarovskog na četiri i po godine zatvora „zbog otkrivanja identiteta jednog svedoka u slučaju nerasvetljenog ubistva“. UNS apeluje na Ministarstvo pravde Srbije da prilikom odlučivanja o izručivanju Božinovskog bude posebno obazrivo i ispita sve okolnosti od značaja za zaštitu profesionalnih prava interesa novinara.

Prozivao Caneta i Mila ĐukanovićaZoran Božinovski je poznat i po tome što je u javnosti iznosi svoja „senzacionalna saznanja“ o „duvanskoj aferi“ i navodnim sastancima sa Stankom Subotićem u Budvi. „Ludi Milojko“, kako se potpisivao na svojim tekstovima, tvrdio je da je Subotić bio spreman da svedoči protiv Mila Đukanovića, što je Cane demantovao.- Poslednji put Božinovski se u srpskoj javnosti pojavio na konferenciji koju je u septembru 2011. godine Subotić držao preko video-linka. On je tada tražio reč i Subotića pitao kada će da mu vrati „crnu svesku šverca duvana“. Međutim, Subotić je tada odgovorio da je dotični običan kriminalac i ucenjivač - podseća sagovornik Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track