PALMA: Jagodina je dobila žirafu od Brežanića, a ne ja!
Foto: Tanjug

tužilaštvo za organizovani kriminal

PALMA: Jagodina je dobila žirafu od Brežanića, a ne ja!

Crna Hronika -
Brežanić je žirafu kupio Jagodini da bi joj pomogao, a ne meni lično da bi mi se odužio jer sam ga spojio sa bivšim ministrom zaštite životne sredine Oliverom Dulićem, izjavio je posle svedočenja Dragan Marković Palma

BEOGRAD - Narodni poslanik i predsednik Jednistvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma rekao je danas novinarima posle svedočenja u Tužilastvu za organizovani kriminal da je vlasnik "MB gas oil" Mile Brežancić kupio žirafu Jagodini da bi joj pomogao, a ne njemu lično da bi mu se odužio što ga je spojio s bivšim ministrom zaštite životne sredine Oliverom Dulićem.

Marković, koji je saslušan kao svedok u istrazi protiv Brežančića i bivšeg Dulićevog pomoćnika Nebojše Janjića, naglasio da on pomaže svima koji mu se obrate za pomoć i da bar jednom nedeljno zove nekog ministra, jer "obični ljudi ne mogu da dođu do funkcionera".

"Ja kao političar, predsednik stranke i poslanik sam to radio i pre, radim i radiću i dalje. Uvek kad mi se neko obrati, kad smatra da je oštećen i da treba da to objasni ministarstvu ja ću pozvati tog ministra", rekao je Marković potsetivši da je svojevremeno pomagao traktoristima i malinarima i drugima. On je istakao da je postupak protiv njegovog prijatelja farsa i obična namesaljka.

"Do ovog postupka je došlo tako što su bivši radnici MB Gasa koji su dobili otkaz u toj firmi podneli krivicnu prijavu tužilaštvu, a motiv njihovih laži je da ugase 'MB gas' i da formiraju novu firmu", rekao je poslanik Marković.

Marković je naveo da su ti bivši radnici u krivičnoj prijavi naveli da je Brežančić dao pare Dulićevom pomoćniku.

"Taj pomoćnik je na saslušanju rekao da je to čuo od neke tri žene iz ministarstva građevine, a one da ne znaju ništa o tome", rekao je Marković. Dalje je naveo da su ti bivši radnici u krivičnoj prijavi, "pored ostalih gluposti" napisali i da je Brežančić kupio brod Cikorija.

"Šta je radio taj brod - kada smo bili u Grčkoj kao privredna delegacija, Grci su nas tamo gostili i poklonili Jagodini četiri hektara zemlje za izgradnju hotela. Onda je Brežančić, koji je bio član delegacije, rekao da kad dođu u Beograd biće vožnja brodom. Da li je tužilaštvo smatralo da je on kupio nekom brod ili ne znam šta, ali ovo je farsa", smatra predsednik JS.

Prema njegovim rečima, jedna trećina navoda je možda tačna sve ostalo je čista laž. Motiv tog koji je lagao je formiranje nove firme koja će da ugasi staru firmu - "MB gas", koja je stalno u blokadi, dodao je Marković.

Objašnjavajući zašto je spojio Dulića i Brežančića, Marković je rekao da je u "MB gasu" zaposleno preko 300 radnika koji bi mogli da ostanu bez posla, a ne samo što mu je on prijatelj. Marković je najavio da će tužiti podnosioce prijave jer su u njoj naveli da je njegov motiv da ih spoji bila žirafa.

On je izrazio očekivanje da će njegov prijatelj danas izaći iz pritvora i da će tužilaštvo uvideti da su optužbe protiv njega neosnovane.Brežančićevi branioci Nemanja Govedarica i Dejan Dobrosavljević rekli su da je dosadašnji tok istrage pokazao da su nesnovani navodi iz naredbe za sprovođenje istrage da je Brežančić Janjiću dao mito od 150.000 evra.

"Svedoci koji su do sada saslušani, sem podnosilaca prijave, su opovrgli tvrdnje da je Brežančić dao mito u tom iznosu a to je potvrdio i danas saslušani svedok Dragan Marković", naveli su advokati.

Oni su napomenuli da su nakon salsušanja Markovića podneli predlog da se Brežančiću ukine pritvor jer nema razloga za njegovo pritvaranje.

Prošlog utorka tužilaštvo je kao svedoka saslušalo bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, a nakon toga Janjić je pušten iz pritvora u kome je bio od hapšenja 2.oktobra.

Brežančić je i dalje u pritvoru. Istraga se protiv njih vodi zbog sumnje da je Janjić tokom 2009. i 2010. godine, dok je bio pomoćnik ministra Dulića, u dva navrata, primio poklon u novcu - ukupno 152.000 evra. Novac mu je, kako se sumnja, poklonio Brežančić da bi objekti njegovog preduzeća dobili urbanističke i dozvole za izgradnju.

Na taj način je, kako se sumnja, omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi za Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".Janjić se tereti za krivična dela primanje mita i zloupotreba službenog položaja, a Brežančić za davanje mita i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Janjić je bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam i komunalno uređenje.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja