Ustavni sud: Pritvor ne može biti produžavan po automatizmu!
Foto: Youtube Printscreen

Slučaj Miroslava Miškovića

Ustavni sud: Pritvor ne može biti produžavan po automatizmu!

Crna Hronika -
Sud je 3. oktobra usvojio ustavnu žalbu advokatskog tima Miroslava Miškovića od 24. aprila, jer je utvrdio da je rešenjima Posebnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu od 7. marta i 25. marta 2013. godine Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno Ustavom

BEOGRAD - U "Službenom glasniku" objavljena je odluka Ustavnog suda o nezakonitom produžavanu pritvora vlasniku "Delete" Miroslavu Miškoviću u kojoj se navodi da ta mera ograničenja slobode ne sme biti podužavana po automatizmu.

Sud je 3. oktobra usvojio ustavnu žalbu advokatskog tima Miroslava Miškovića od 24. aprila, jer je utvrdio da je rešenjima Posebnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu od 7. marta i 25. marta 2013. godine Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno Ustavom.

Razmatrajući obrazloženja tih rešenja, Ustavni sud je ocenio da su "ona nedostatna, jer u njima nisu navedene, a samim tim ni ocenjene, sve činjenice i okolnosti koje mogu biti značajne za dalje zadržavanje podnosioca ustavne žalbe u pritvoru zbog opasnosti od bekstva".

Ustavni sud, stoga, smatra da su nadležni sudovi iskazali nedovoljno brižljiv odnos prema pritvoru, koji, kao mera ograničenja slobode, ne sme biti produžavan po automatizmu“ ponavljanjem istih razloga koji su poslužili kao početni osnov za njegovo određivanje.

"Redovni sudovi kod produženja pritvora moraju voditi računa o dinamičnom pristupu koji zahteva Evropski sud za ljudska prava kod procene dovoljnih i relevantnih okolnosti, što podrazumeva da se moraju uzeti u obzir i naknadno izmenjene okolnosti, a naročito one koje se odnose na sam tok krivičnog postupka", naveo je Ustavni sud.

Prema Ustavnom sudu, pri određivanju pritvora sudovi su morali uzeti u obzir da je podnosilac državljanin samo Srbije, da ima prijavljeno prebivalište u Beogradu gde se nalazi centar njegovih životnih i radnih aktivnosti, da u Beogradu živi njegova porodica, da se i pre donošenja naredbe o sprovođenju istrage uredno odazivao na svaki poziv nadležnih organa i da nije bežao. Ustavni sud je ukazao da navodi iz osporenih rešenja“ da postoji osnovana sumnja da je podnosilac ustavne žalbe pribavio veliku protivpravnu imovinsku korist, da ona nije pronađena, da novac i lične kontakte može da iskoristi za bekstvo, a bez navođenja konkretnih činjenica i okolnosti na kojima se takav zaključak temelji, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava ne mogu da budu ustavnopravno prihvatljivi, relevantni i dovoljni razlozi za produženje pritvora.

Vlasnik kompanije "Delta" uhapšen je 12. decembra prošle godine pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj, zajedno sa još devet osoba, u slučajevima kupovine putarskih preduzeća u Srbiji.

Miroslav Mišković pušten je 23. jula iz pritvora koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i njihovim saradnicima počinje u četvrtak, 14. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu. Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budzet za 472 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja