Srpski državljani palestinskog porekla zadržani na aerodromu u Tel Avivu

Srpski državljani palestinskog porekla zadržani na aerodromu u Tel Avivu

Crna Hronika -
Roditelji dvojice zadržanih tvrde da su njihovi sinovi državljani Srbije, da imaju srpske pasoše, i da su na aerodromu u Izraelu su zadržani u petak ujutru zato što su palestinskog porekla

BEOGRAD - Izraelske vlasti zadržale su na aerodromu u Tel Avivu srpske državljane Salima Masada (29) i njegovog brata Adama Masada (25).

Vladimir Marić, šef kabineta ministra spoljnih poslova, tvrdi da je srpska ambasada reagovala odmah kako bi prikupila informacije o tome što se dogodilo.

Prema njegovim rečima, ambasada je dobila informaciju, da su njih dvojica deportovani i da su na putu za Budimpeštu.

Marić je rekao da je ambasada informaciju o njihovom zadržavnju dobila posrednim putem, od jednog bivšeg studenta iz Srbije, Arapina, i objasnio da je izraelski protokol takav da u slučajevima kada zadrže strane državljane, ne obaveštavaju strane ambasade, pa tako nisu obavestili ni našu ambasadu.

Ambasada je, nakon što je dobila informaciju o njihovom zadržavanju, odmah kontaktirala izraelsku policiju i ministarstvo spoljnih poslova, ali nisu dobili zvanične informacije, dok će Ministarstvo spoljnih poslova danas zatražiti objašnjenje od izraelskog ambasadora u Srbiji.

On je dodao da je ambasada u međuvremnu saznala da su ti ljudi deportovani, i da su na letu za Budimpeštu.

Roditelji dvojice zadržanih tvrde da su njihovi sinovi državljani Srbije, da imaju srpske pasoše, i da su na aerodromu u Izraelu su zadržani u petak ujutru zato što su palestinskog porekla.

- Oni su u Tel Aviv stigli preko Budimpešte, u petak ujutru u osam, a oko tri po podne su javili da su izraelske vlasti zadržale i da će ih deportovati. Od tada su im isključeni telefoni i ne možemo da stupimo u kontakt sa njima“ - rekao je njihov otac Hadi, koji 37 godina živi u Beogradu.

On je dodao da niko u porodici nije sumnjao da bi mogli imati problema prilikom odlaska u Izael, “jer je stariji sin pre šest meseci tamo boravio“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja