Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg vladike Artemija!

Malverzacija sa novcem

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg vladike Artemija!

Crna Hronika -
Optužnica se bazira na nalazu veštaka koji su utvrdili da radovi obavljeni na rekonstrukciji 17 verskih objekata SPC vrede oko million evra, a da su plaćeni dvostruko više

BEOGRAD - Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija.

Optužnicom su obuhvaćeni i raščinjeni sveštenik Simeon Vilovski i direktor Eparhijskog centra „Rade Neimar” Predrag Subotički i predstavnik nadzornog organa Jelena Šubarević iz Niša.

Svi oni se terete da su zloupotrebili položaja odgovornog lica u vezi s raspolaganjem novcem za obnovu manastira na Kosovu u periodu od 2004. do 2009. godine.

Optužnica se bazira na nalazu veštaka koji su utvrdili da radovi obavljeni na rekonstrukciji 17 verskih objekata SPC vrede oko million evra, a da su plaćeni dvostruko više.

Suđenje bi moglo da bude zakazano čim se Viši sud izjasni o odgovorima odbrane na optužnicu, koja se žali da im je ona nejasna, kao i da nisu dobili nalaze veštaka.

Svi optuženi su u istrazi odbacili optužbe, jedino je Vilovski nedostupan domaćem pravosuđu od 2010. godine, kad je uhapšen u Grčkoj, koja je odbila da ga izruči Srbiji.

Inače, protiv Vilovskog i Subotičkog je već podignuta optužnica koja ih tereti za zloupotrebe sa novcem za obnovu verskih objekata na Kosovu od 2004. do 2009. godine i neosnovanu naplatu ukupno oko 350.000 evra iz eparhijske blagajne, za šta je suđenje u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track