Izrael vratio srpske državljane zbog palestinskih papira!

Posotoje posebne procedure i papiri za ulazak

Izrael vratio srpske državljane zbog palestinskih papira!

Crna Hronika -
Izraelske vlasti zadržale su 22. novembra na aerodromu u Tel Avivu srpske državljane Salima Masada (29) i njegovog brata Adama Masada (25), zabranile im ulazak u zemlju i deportovale ih

BEOGRAD - Srpski državljani Adam i Salim Masad zadržani su na aerodromu u Tel Avivu zbog toga što je nadležna izraelska služba utvrdila da oni imaju palestinsko poreklo i lične karte, a u tom slučaju postoje posebne procedure i granični prelazi, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Izraelske vlasti zadržale su 22. novembra na aerodromu u Tel Avivu srpske državljane Salima Masada (29) i njegovog brata Adama Masada (25), zabranile im ulazak u zemlju i deportovale ih.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije za konzularne poslove, ambasador Dragan Momčilović, koji je tim povodom kontaktirao ambasadora Izraela u Beogradu Jozefa Levija, rekao je da su braća Masad mogla da zatraže i da dobiju preko izraelske ambasade u Srbiji posebnu dozvolu za ulazak u Izrael preko aerodroma u Tel Avivu.

Prema rečima Momčilovića, ambasador Levi je naveo da je prilikom dolaska dvojice srpskih državljana na aerodrom Ben Gulion nadležna izraelska služba utvrdila da su oni državljani Srbije, ali da imaju palestinsko poreklo i da poseduju palestinska identifikaciona dokumenta.

"U tom smislu, kad je reč o Palestincima, bez izraelske putne isprave ili dozvole boravka u Izraelu, bez obzira na eventualno strano državljanstvo, njima se u načelu ne odobrava ulazak i prelazak izraelske teritorije preko aerodroma u Tel Avivu", rekao je Momčilović, dodavši da za to postoje posebne procedure i posebni granični prelazi.

Po njegovim rečima, ambasador Levi je, takođe, napomenuo da zabrana ulaska braći Masad predstavlja proceduru koja se vodi već duži niz godina prema licima koja imaju palestinsko poreklo, a koja nemaju regulisani status u Izraelu. Levi je objasnio da u pregovorima o mirovnom sporazumu za rešenje palestinskog pitanja još uvek nisu postignuti određeni rezultati i, shodno tome, Izrael vodi ovakvu politiku jer, ukoliko bi svi Palestinci koji žive u drugim zemljama, kao izbeglice, želeli da se vrate preko Izraela, nastao bi demografski pritisak koji Izrael teško da može da izdrži.

"Shodno tome, oni će i dalje voditi ovakvu politiku da bi taj pritisak smanjili", naveo je Momčilović.

On je zamolio, kako je rekao, izraelskog ambasadora da Ministarstvu spoljnih poslova Srbije blagovremeno dostavi u pisanoj formi informaciju o ovakvom tretmanu ne samo srpskih, nego i američkih i svih ostalih državljana koji imaju palestinsko poreklo .Ministarstvo bi potom, dodao je Momčilović, tu informaciju stavilo na svoj sajt i o tome na vreme upozorilo naše građane koji nameravaju da putuju u Izrael, posebno na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu.

Da su Salima i Adama Masada izraelske vlasti zadržale u Tel Avivu, gde su stigli iz Budimpešte, objavljeno je u subotu na portalu frankfurtskih "Vesti", a u informaciji je navedeno da njihovi roditelji apeluju na Ministarstvo spoljnih poslova i Vladu Srbije da im pomogne da dobiju više informacija o svojoj deci.

Vladimir Marić, šef kabineta ministra spoljnih poslova Srbije, u subotu je rekao da je ambasada informaciju o njihovom zadržavanju dobila posrednim putem, od jednog bivšeg studenta iz Srbije, Arapina.

Marić je objasnio da je izraelski protokol takav da u slučajevima kada zadrže strane državljane ne obaveštavaju strane ambasade, pa tako nisu obavestili ni ambasadu Srbije. Ambasada je, nakon što je dobila informaciju o njihovom zadržavanju, odmah kontaktirala izraelsku policiju i Ministarstvo spoljnih poslova, ali nisu dobili zvanične informacije, a Ministarstvo je najavilo da će zatražiti objašnjenje od izraelskog ambasadora u Srbiji.

Ambasada je u međuvremenu, rekao je Marić, dobila informaciju da su njih dvojica deportovani i da su na putu za Budimpeštu.

Otac Adama i Salima Masada, Hadi, koji 37 godina živi u Beogradu, rekao je da niko u porodici nije sumnjao da bi mogli imati problema prilikom odlaska u Izrael, "jer je stariji sin pre šest meseci tamo boravio".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track