Državo, zauzdaj Žandarmeriju!

Stručnjaci: Kako vratiti dostojanstvo MUP

Državo, zauzdaj Žandarmeriju!

Crna Hronika -
Vreme je da se sprovede istraga o stanju u Žandarmeriji i postavi ozbiljno pitanje da li Srbijom upravlja država ili neko drugi

BEOGRAD - Sve je manje vremena za delanje!Stanje u Žandarmeriji je izuzetno loše i državni vrh mora da reši probleme koji su se nagomilali u ovoj jedinici. S obzirom na veliki broj incidenata pripadnika Žandarmerije, ubistvo u Nišu ne smemo posmatrati kao pojedinačni slučaj i krajnje je vreme da država uzme stvar u svoje ruke, sprovede sveobuhvatnu i ozbiljnu istragu o stanju u Žandarmeriji i konačno postavi pitanje da li Srbijom upravlja država ili neko drugi!Kasni reakcijaOvo je za Kurir rekao Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, komentarišući stravičan zločin u kojem je pripadnik niškog odreda Žandarmerije Aleksandar Raičić (25) u noći između utorka i srede ubio Vlastimira Nalića (25). Dragišić je ocenio da se ovo ubistvo ne bi ni dogodilo da su u Žandarmeriji ranije sprovedene određene mere!- Problem je što neki raniji incidenti pripadnika Žandarmerije nisu ispitani do kraja i što se mnogo toga krije od očiju javnosti, ali i od nadležnih službi! To što je komandant Žandarmerije nedavno smenjen nije rešilo situaciju u ovoj jedinici, a naročito je čudno što je on smenjen, a onda unapređen - rekao je Dragišić.Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da veliki problem predstavlja činjenica da nije precizno definisano koje poslove policajac sme da radi pored svoje službe.Dovesti sposobne ljude- Nije spojivo da policajac radi kao privatno obezbeđenje splavova ili osoba kriminogene prošlosti, takođe ne bi smeo da pozajmljuje nekom novac ili da za nekog naplaćuje dugove, dakle da zelenaši! Ne sme da izdaje objekte, niti da ima, na primer, kafić u blizini policijske stanice. Sve to može da iskompromituje policajca - naveo je Đorđević i dodao bezbednosna odeljenja treba ojačati osposobljenim ljudstvom kako bi se incidenti lakše istražili.

Đorđević: Nije spojivo da policajac radi kao „gorila“ ili naplaćuje tuđe dugove
Đorđević: Nije spojivo da policajac radi kao „gorila“ ili naplaćuje tuđe dugove

Dragišić: Problem je što raniji incidenti pripadnika žandarmerije nisu ispitani do kraja
Dragišić: Problem je što raniji incidenti pripadnika žandarmerije nisu ispitani do kraja

Pojačana kontrolaBOŽOVIĆ: NEMA STRAHA OD POBUNEVladimir Božović državni sekretar u MUP, izjavio je da je Žandarmerija apsolutno pod kontrolom Ministarstva, a time i Vlade i države, i da ne postoje ni uslovi ni mogućnost da se ona otrgne toj kontroli, odnosno da dođe do pobune i otkazivanja poslušnosti. On je dodao da hapšenje žandarma Aleksandra Raičića, koji je imao kontakte s licima iz kriminogene sredine“, otvara pitanje prijema u Žandarmeriju i uopšte u MUP, koje nije usklađu s evropskim standardima i potrebama društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track