TRAGEDIJA U KAFIĆU LAUNDŽ: Država porodicama nastradalih plaća 1,5 miliona dinara odštete!

Presuda Apelacionog suda

TRAGEDIJA U KAFIĆU LAUNDŽ: Država porodicama nastradalih plaća 1,5 miliona dinara odštete!

Crna Hronika -
Prema istoj presudi Apelacionog suda preživelima u ovoj tragediji država je dužna da isplati oko 2 miliona dinara za sve vidove štete

NOVI SAD - Država Srbija mora da plati odštetu od 1,5 miliona dinara, svakoj od porodica stradalih u požaru u novosadskom kafiću "Laundž".

Prema istoj presudi Apelacionog suda preživelima u ovoj tragediji država je dužna da isplati oko 2 miliona dinara za sve vidove štete.

Nakon skoro šest godina od tragedije prvi put je jednom pravnosnažnom sudskom odlukom utvrđena odgovornost državnih organa za propuste koji su doveli do požara. Porodice stradalih u požaru ostvarili su svoje pravo na naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, a preživeli i povređeni pravo na naknadu štete.

Advokat porodica žrtava Vladimir Beljanski.kazao je da odgovornost države proizlazi iz činjenice da je Sektor za zaštitu i spasavanje delovao u okviru MUP-a Srbije, a da za sve vreme rada kafića "Laundž", koji je bio uredno registrovan, nije urađena ni jedna kontrola radi provere ispunjenosti uslova u pogledu zaštite od požara.

Beljanski je izrazio nezadovoljstvo jer tužilaštvo "nije preduzelo ništa" po zahtevu porodica da se utvrdi i individualna krivična odgovornost za propuste koji su doveli do požara.

U tragediji koja se dogodila između 16. i 17. februara 2009. godine stradali su brat i sestra Mirjana (23) i Miloš Pekić (19), Milena Kolundžić (23), Branka Saković (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23) i Vladan Dragović (27). Uz zadobijene teške telesne povrede, iz plamene stihije uspeli su da se otrgnu i izbore bitku za život Maja Milikšić i Aleksandar Antić, koji su se spasli iskočivši kroz prozor na krovu kafića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track