SARAJEVO: SIPA uhapsila bivšeg načelnika specijalaca i policije u Trebinju!
Foto: Youtube

Ratni zločin

SARAJEVO: SIPA uhapsila bivšeg načelnika specijalaca i policije u Trebinju!

Crna Hronika -
SIPA je potvrdila da se akcija sprovodi protiv devet osoba zbog optužbi da su učestvovoali u ratnom zločinu

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, po nalogu Suda BiH, rano jutros uhapsili su u Trebinju Miroslava Duku, ratnog komandira Specijalne policije hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Nezvanično, Duka je uhapšen jutros oko četiti sata, a u toku je pretres njegovog stana.

Kako saznaje RTRS, uhapšen je i bivši komandir Stanice javne bezbednosti Bileća Goran Vujović, a u Agenciji je potvrdjeno je da su u toku hapšenja ukupno devet lica zbog optužbi za ratne zločine i pretresi na više lokacija.

Bivši policajci osumnjičeni su da su 1992. godine učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mesta, prenose sarajevski mediji.

Posle progona, žrtve su bile protivzakonito držabe u zatvorima u Kotor Varoši, gde su bile podvrgnute mučenju i zlostavljane na različite načine, a nekoliko ih je ubijeno.Dvotrećinsku većinu stanovništva u Kotor Varoši 1992. godine činili su Hrvati i Bošnjaci.

Kontrolu nad opštinom na početku rata preuzele su srpske paravojne formacije, koje su sprovele masovno etničko čišćenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja