PRODAJA AKCIJA LUKE BEOGRAD: Podignuta optužnica protiv Predraga Bubala!
Foto: Tanjug

Tužilaštvo za organizovani kriminal

PRODAJA AKCIJA LUKE BEOGRAD: Podignuta optužnica protiv Predraga Bubala!

Crna Hronika -
Tužilac Miljko Radisavljević rekao je u Specijalnom sudu da je optužnica podignuta protiv osam osoba, a tužilaštvo je predložilo produženje pritvora Bubalu i još dvojici okrivljenih

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i sedam njegovih saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću Milana Beka Vorldfin iz Luksembruga.

Tužilac Miljko Radisavljević rekao je novinarima u Specijalnom sudu da je optužnica podignuta protiv osam lica, a tužilaštvo je predložilo produženje pritvora Bubalu i još dvojici okrivljenih.

Sumnja se da je njihovim mahinacijama država oštećena za više od 5,7 miliona evra.Osim Bubala, optužnica za krivično delo zloupotreba službenog položaja tereti izvršnog direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đordevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmine Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna sa još sedam saradnika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, čime je država oštećena za više od 5,7 miliona evra.

Prema poslednjoj odluci Apelacionog suda, pritvor može da mu traje do 8. decembra, nakon čega bi trebalo da bude podignuta optužnica ili da mu se omogući odbrana sa slobode.

Taj datum pada u subotu, koja je neradni dan.Finansijski investitor u preduzeću Milana Beka "Vorldfin", koje je kupilo akcije "Luke Beograd", bila je kompanija vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića.

Mišković i Beko na početku su bili zajedno i u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa.Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track