Inspektor Milović: Sećanje na ubijene kolege gura me napred!
Foto: Nebojša Mandić

Priča koju u MUP godinama prepričavaju

Inspektor Milović: Sećanje na ubijene kolege gura me napred!

Crna Hronika -
Hapšenje „mirijevske grupe“ načelnika UKP podsetilo na kolege Slavoljuba Božovića i Zorana Pavličevića, koji su poginuli 1999. prilikom hapšenja Aleksandra Matića u Mirijevu

BEOGRAD - Borba protiv zaborava.Vlado Miladinović, zvani Vlado Mirijevac, koji je uhapšen zbog sumnje da je trgovao narkoticima, vraćen je iza rešetaka 14 godina nakon što je njegov prijatelj Aleksandar Matić ubio inspektore trećeg odeljenja beogradske policije Slavoljuba Božovića i Zorana Pavličevića. Tad je ranjen i inspektor Rodoljub Roćko Milović, sadašnji načelnik UKP MUP Srbije.Postao legendaO ovoj akciji godinama se pričalo u policiji, a Rodoljub Milović je nakon tog događaja postao legenda. On je tad preživeo zahvaljujući brzoj reakciji i činjenici da je, iako teško ranjen, uspeo da puca u Matića.- Ne bih da pričam o tome - nerado za Kurir kaže Milović, kog smo nenajavljeno posetili u kabinetu. Kako kaže, mnogo je važnije govoriti o njegovim kolegama, koji su dali svoje živote, a koje su godine nepravedno odnele u zaborav. Njihova hrabrost i herojstvo ne smeju biti nikad zaboravljeni, ističe Milović.- Posle toga ostala je praznina u duši. Ipak, sećanje na njih me teši i gura napred. Ne dam zaboravu da pobedi. Oni su moj ponos jer su me učili poslu. Hvala vam što ste ih se setili - rekao nam je Milović.Osuđen na 21 godinuOn, međutim, nije želeo da govori o tome kako je ranjavanje tog dana jedva preživeo. Sve je ličilo na jednu od uobičajenih akcija. Inspektori su 4. januara 1999. došli da uhapse Aleksandra Matića, kog su tražili zbog ubistva. Vrata je otvorila vlasnica stana, a Božović, Pavličević i Milović ušli su u sobu u kojoj je Matić sedeo u fotelji.- Božoviću je tog dana bio rođendan. Ušao je prvi. Nije stigao da kaže bilo šta kad mu je Matić pucao u glavu. Inspektor je pao. Sledeći hitac pogodio je nenaoružanog Pavličevića u leđa. Zatim je nišanio u Roćka i ispalio mu tri hica u rame. Iako teško ranjen, Milović je uspeo da se baci ustranu, zapuca u Matića i rani ga - kaže sagovornik Kurira, koji je upoznat s ovom akcijom.Zbog ubistva dvojice policajaca Aleksandar Matić osuđen je na 21 godinu zatvora.

DevedeseteRANJEN I MILISAV SPASOJEVIĆU beogradskoj policiji ostalo je malo ljudi koji su bili svedoci tih stradanja. Među njima je sadašnji načelnik beogradskog UKP Neša Marković, kao i Milisav Spasojević, koji obavlja dužnost zamenika načelnika PU Niš. I sam Spasojević je ranjen prilikom hapšenja Darka Kulića, višestrukog ubice.- Kulić je ranio Spasojevića, ali ga je ovaj ipak uhapsio. Bilo je to juna 1992. godine - seća se Neša Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja