HAG: O Šešeljevom zdravstvenom stanju samo uz njegovo odobrenje!

Tribunal

HAG: O Šešeljevom zdravstvenom stanju samo uz njegovo odobrenje!

Crna Hronika -
Sredinom decembra, Tribunal nije ni potvrdio, ni negirao tvrdnje da je Šešelj oboleo i da se sprema operacija

HAG - Haški tribunal ostao je danas pri ranije izraženom stavu da o zdravstvenom stanju optuženog Vojislava Šešelja ne može objavljivati informacije bez njegovog odobrenja.

To je potvrdila predstavnica suda za štampu Magdalena Spalinska, pošto je bila pozvana da prokomentariše sinoćnu izjavu potpredsednika Srpske radikalne stranke Milorada Mirčića da je Šešelj operisan od tumora na debelom crevu.

Sredinom decembra, Tribunal nije ni potvrdio, ni negirao tvrdnje medija u Srbiji da je Šešelj oboleo i da se sprema operacija. U odgovoru na pitanje Bete o napisima u srpskoj štampi da je Šešelj oboleo od raka debelog creva, informativna služba suda tada je naznačila:

"Informacije o zdravlju optuženih su poverljive i ne mogu biti objavljene bez pristanka optuženog". To je uobičajeni odgovor suda na pitanja o zdravlju optuženih u pritvoru u Sheveningenu. Lider radikala u pritvoru Tribunala očekuje presudu po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Za vreme boravka u pritvoru - od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah posle objavljivanja optužnice - Šešelj je imao srčanih tegoba, a žalio se i na loše rezultate analize rada jetre, sugerišući da ga neko truje.

Početkom januara prošle godine, Šešelju je pozlilo u ćeliji i hitno je bio prebačen u bolnicu. Posle šest dana ugrađen mu je "unutrašnji defibrilator", aparat koji kontroliše srčani ritam. Više puta u sudnici, Šešelj je rekao da pati od aritmije i tahikardije, ali i tvrdio da pogoršanje njegovog zdravlja izazivaju zapadne obaveštajne službe koje žele da ga ubiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track