PRIJATELJICA UHAPŠENE MIRELE: Decu joj niko nije hteo da pričuva dok je išla u nadnicu!

Tragedija u Maloj Krsni

PRIJATELJICA UHAPŠENE MIRELE: Decu joj niko nije hteo da pričuva dok je išla u nadnicu!

Crna Hronika -
Kunem se bogom da su Mirelina deca bila nahranjena, okupana, i obučena. Brala je maline, višnje, vukla granje iz šume... Ruke su joj bile u ranama od trnja. A niko od njenih nije hteo da joj pričuva decu kad je išla u nadnicu, kaže kroz plač Biljana Vulović, Mirelina prijateljica

BEOGRAD - Mirela Mikulčić (29), čije je troje zaključane dece izgorelo, u zatvoru je. Čeka da joj sud odredi kaznu. Ima li još neke kazne za nju?

Do pre nedelju dana baš niko nije obraćao pažnju na kućerak u kojem je živela Mirela Mikulčić s Nenadom (4), Dimitrijem (3) i Majom (2). Mirela je u zatvoru. Na zgarištu su još trouglaste oznake koje su istražitelji postavili na mestima gde su nađene dečje lobanje.

Pored ulaznih vrata, od vreline iskrivljen kavez sa izgorelim hrčkom, malo dalje šporet... I limeno korito naslonjeno na šljivu u blatnjavom dvorištu. Živeli su siromašno, ali deca nisu bila zapuštena.

- Patronažna sestra nije imala primedbe na negu dece - kažu u Centru za socijalni rad u Mladenovcu.

Mirela je bila neudata majka, mlada, i po svemu sudeći, pre nego što ju je težak život propustio kroz šake, lepuškasta. Bez mnogo uspeha pokušavala je da peva po kafanama.

- S roditeljima, bratom, ujakom i bakom izbegla je iz Hrvatske u vreme „Oluje“. Najpre na Kosovo, a odatle u mladenovačko selo Vlašku - kaže Biljana Vulović (48), Mirelina prijateljica.

Završila je trgovačku školu u Sopotu. Zaljubila se u Dejana Maksimovića. Živeli su, nevenčani, u Mladenovcu, a onda im se rodio sin. Neplaniran, otuda Nenad. Posle njega, rodio se Dimitrije, pa Maja. U isto vreme, druga žena koja je s Dejanom živela pod istim krovom rodila mu je dvoje dece.

- Pitao sam ga: „Šta, bre, to radiš sa ovom decom?“, a on je rekao: „Brale, važno je da se rađaju!“ - kaže Mirelin prvi sused Slobodan Vulović.

Niko se ne seća da je Dejan deci bar jednom doneo čokoladu.

- Kunem se bogom da su Mirelina deca bila nahranjena, okupana, i obučena. Pravila im je zimnicu - kaže uplakana Vulovićeva. - Brala je maline, višnje, vukla granje iz šume... Ruke su joj bile u ranama od trnja. A niko od njenih nije hteo da joj pričuva decu kad je išla u nadnicu!

Poslednjih godinu dana Mirela je bila u vezi s Ljubom T. On je 14 godina proveo u zatvoru, kažu zbog ubistva majčinog ljubavnika.

- Često je Ljuba kupovao za Mirelinu decu ovde kod mene - svedoči prodavačica, ali ne bi da joj se pominje ime. - Znate kako je, naš je narod pokvaren.

Dok je jenjavao plamen na kući, pričaju svedoci, sedela je skamenjena ispod šljive. Prekjuče je četiri sata provela u kapeli pored malih sanduka. Policajci u civilu, pravo s groblja, odveli su je u zatvor. Mikulčić:

Decu sam i ranije ostavljala samu

- Kada sam izašla iz kuće, dvoje dece je spavalo, a jedno je bilo budno. I ranije sam to radila, a najčešće sam se kratko zadržavala. Kad sam duže bila odsutna, komšije su čuvale decu. Mogu da kažem imena ljudi koji će to posvedočiti - rekla je Mirela Mikulčić juče na saslušanju u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ona je, kako navela i imena svedoka koji mogu da potvrde taj deo njene priče.

Posle saslušanja, policija joj je odredila zadržavanje do 48 sati. Drugo osnovno tužilaštvo će podneti zahtev da se Mikulčićevoj odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva i uznemiravanja javnosti. Osumnjičena je za izazivanje opšte opasnosti, za šta Krivični zakonik propisuje kaznu do osam godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track