ŠOKIRALI JAVNOST: Ovo su najneobičnija suđenja u 2013!

Pravosuđe u Srbiji

ŠOKIRALI JAVNOST: Ovo su najneobičnija suđenja u 2013!

Crna Hronika -
Pažnju javnosti zaokupio je slučaj manekenke Mine, zatim klijenta koji je pobedio banku, a nisu izostale i komšijske tužbe, do porotnika koji su tužili državu zbog kašnjenja plata

BEOGRAD - Pred srpskim sudovima minule godine vođeno je 3,5 miliona postupaka. Sudske pragove obijali su podjednako i anonimni i poznati građani, a mnoga suđenja ponela su titulu najneobičnijih u srpskom pravosuđu.

Sa modne piste u JKP „Zelenilo“

Manekenka Mina Milenković (21) koja je letos iz osvete bivšem momku podigla celu Srbiju na noge, nagodila se sa tužilaštvom koje ju je teretilo za lažno prijavljivanje otmice i silovanja. Mina će morati da odradi 100 sati društveno korisnog rada u JKP „Zelenilo“, ali i dalje nije poznato da li će kaznu služiti metlom ili grabuljom.

Pobedio banku

Da banke nisu svemoćne, potvrdila je presuda Prvog osnovnog suda doneta u korist Beograđanina koji je tužio banku zbog povećanja kamata i kursnih razlika. Naime, klijent je uzeo stambeni kredit od 72.000 franaka i kroz pet godina otplatio samo 3.000 zbog jednostranog podizanja kamate. Sud je naložio da klijent mora da vrati banci pozajmicu po tadašnjem kursu, a banka njemu sve uplate koje su bile u dinarima, ali po kursu od 45 dinara koji je važio pre šest godina, dok je danas 95 dinara.

Tužila komšiju zbog muškatli i osigurača

Novosađanka Slavica Đ. podnela je krivičnu prijavu protiv komšije koga optužuje da joj je krao osigurače, uništavao cveće s balkona i prozora i da je zimi bacao sneg na njenu terasu. Slavica traži odštetu od 2,5 miliona dinara za pretrpljeni bol i strah.

Inženjer poništio 40 zakonaZa poslednjih dvadeset godina inženjer Petar Šijan iz Beograda poništio je oko 40 zakona pred Ustavnim sudom. U borbu protiv sistema upustio se kada je dobio rešenje o rušenju porodične kuće na Vračaru. Najpre je Ustavni sud morao da ukine i izmeni nekoliko odredbi u Zakonu o eksproprijaciji, a višegodišnjom borbom uspeo je da izmeni i zakone o građevinskom zemljištu i restituciji. Samo u Zakonu o legalizaciji je zahvaljući njemu ukinuto 16 odredaba.

Tužba zbog 4 cm placa

Dvojica Leskovčanina sude se jer je jedan optužio drugog da mu je zauzeo četiri centimetra placa. Advokati su morali da angažuju geometre, pa kad ni oni nisu mogli precizno da izvrše podelu, u postupak je uključen i Geodetski zavod.

Porotnici tužili državu

Više od 3.600 članova Društva sudija porotnika tužilo je Visoki savet sudstva zbog višemesečnog kašnjenja plata. Porotnici su plaćeni po satu, a njihova mesečna primanja, kako kažu, ne prelaze više od 5.000 dinara.

Više suđenja nego nastupa

Ne može se sa sigurnošću utvrditi da li je najpopularnija domaća pevačica Svetlana Ražnatović protekle godine imala više pevačkih nastupa ili gostovanja na beogradskim sudovima. Iako se pevačica nije odazivala baš na svaki sudski poziv, njeni brojni fanovi ni sa jednog nisu izostali. Dočekivali su je sa cvećem i poklonima, a sudnice su, kao i njeni nastupi, bile prebukirane zbog čega je često morala da interveniše i sudska straža.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track