RAZNELA SE PLINOM: Starica htela da digne u vazduh soliter u Lapovu!

Hteli da je izbace iz stana

RAZNELA SE PLINOM: Starica htela da digne u vazduh soliter u Lapovu!

Crna Hronika -
Veselka Tošev, invalidska penzionerka sa tuđom negom, bivša radnica ŽTP iz Lapova, poručivala je da živa neće napustiti stan

LAPOVO - Od pre osam godina, otkako su „Železnice Srbije“ pokušavale da je po izvršnoj sudskoj presudi isele iz stana, Veselka Tošev, invalidska penzionerka sa tuđom negom, bivša radnica ŽTP iz Lapova, poručivala je da živa neće napustiti stan koji su svojevremeno, ona i njen muž Sava Stamenković, takođe radnik železničkog čvora u Lapovu, dobili na korišćenje.Tu pretnju je ostvarila prvog dana nove godine u ranim jutarnjim satima, kada je u tom stanu, gde je živela sama, prvo aktivirala jednu petardu, a zatim i jednu od četiri pripremljene plinske boce. Njen stan je potpuno izgoreo, a ona zadobila smrtonosne opekotine, od kojih je posle četiri dana preminula u kragujevačkom Kliničkom centru.

Obećala da živa neće izaći iz stana

Veselka Tošev je sahranjena na groblju u Lapovu, a njene komšije u soliteru, takoreći u centru varoši, odahnule su, izbegavši najgore i upućuju osude na adresu nadležnih organa kako smatraju, čijim je nečinjenjem mogla da se dogodi tragedija većih razmera i koja je izbegnuta - za dlaku.

- Veselka je danima najavljivala da živa neće napustiti stan i da će sebe dići u vazduh. Za grejanje je koristila TA peć, a u stan je gomilala plinske boce, da ih u određenom trenutku aktivira, ali niko nije reagovao - kaže prvi komšija Bogdan Blagojević, železnički radnik u penziji.Tog jutra, po rečima Blagojevića, čula se slabija eksplozija u Veselkinom stanu.- Verovatno je bacila petardu, a zatim se od strahovite eksplozije zatresao deo zgrade sa 12 stanova, sa šezdesetak stanara - opisuje Blagojević. - Verujemo da je komšinica bila pustila gas iz jedne boce, pa je, srećom, od četiri boce eksplodirala samo jedna. Ne smemo ni da zamislimo šta bi se dogodilo da su aktivirane sve.U bloku sa 12 stanova na svima su popucala stakla i gustim dimom oštećeno pokućstvo, a u drugom delu zgrade, sa još toliko stanova, nije bilo štete.

- Pre strahovite eksplozije penzionerka se pojavila na terasi i počela dozivati u pomoć, ali se brzo našla u plam.

U Centru za socijalni rad upoznati sa slučajemU Centru za socijalni rad u Batočini bili su upoznati sa ovim slučajem i kažu da su preduzeli sve što su mogli, iako Toševa nije bila njihov štićenik. - Reč je o osobi koja nije bila socijalno ugrožena, jer je redovno primala penziju. Intervenisali smo kada je trebalo da joj se obezbedi smeštaj i predlagali joj da je smestimo u dom za stare. Međutim, ona je sve predloge odbila - kaže Milica Brkić, direktorka Centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track