SPECIJALNI SUD: Potvrđena optužnica za Tehnohemiju!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Pravosuđe

SPECIJALNI SUD: Potvrđena optužnica za Tehnohemiju!

Crna Hronika -
Optužnica je osim protiv Đorđevića potvrđena i za članove Komisije za kontrolu ugovora o prodaji iz Agencije za privatizaciju Aleksandra Vučetića i Ljiljane Mlađan

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicuTužilaštva protiv bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Migrada Đorđevića i još dvoje osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u postupku prodaje "Tehnohemije", saopštio je taj sud.

Optužnica je osim protiv Đorđevića potvrđena i za članove Komisije za kontrolu ugovora o prodaji iz Agencije za privatizaciju Aleksandra Vučetića i Ljiljane Mlađan.

Obrana ima pravo da se žali Apelacionom sudu na rešenje krivičnog vanpretresnog veća na rešenje o potvrđivanju optužnice.Tehnohemija je jedan od 24 slučaja privatizacija koje je kao sporne označio Savet za borbu protiv korupcije.

Protiv Đorđevića se vodi postupak i zbog sporne prodaje državnog paketa akcija Luke Beograd.Tužilaštvo tereti optužene da su zloupotrebili službenbeni položaj prilikom kontrole ispunjenja obaveza iz ugovora o prodaji koji je Agencija zaključila sa kupcem preduzeća „Tehnohemija".

Sumnja se da su tom prilikom kupcu pribavili imovinsku korist od 29.234.000 dinara.Kako je policija saopštila nakon hapšenja, oni su u svojstvu predsednika i članova Komisije na sednicama tog tela aprila i maja 2005. godine doneli odluku da se polovina "idealnog dela" nezavršene kuće na Senjaku u Vukovaškoj bb, prihvati kao ispunjenje izrične investisticione ugovorne obaveze Riste Gojkovića, kupca 70 odsto društvenog kapitala preduzeća Tehnohemija.

Policija je tada navela da su oni tom prilikom znali da je ugovorom o prodaju 70 odsto kapitala predviđena obaveza kupca da u roku od godinu dana od dana zaključenja ugovora u subjekt privatizacije investira nešto više od 29 miliona dinara.Takođe su znali, kako se navodi, po nalazu konsultanske kuće iz Londona "Clyde&Co", da jedna polovina te kuće na Senjaku, nije osnovno sredstvo.

Na taj način osumnjičeni su omogućili Gojkoviću oslobađanje bankarske garancije i povraćaj 430.000 evra, koje je Gojković položio kod HVB banke radi dobijanja bankarske garancije, kao i sticanja protivpravne imovinske koristi Gojkoviću u tom iznosu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja