HAŠKI TRIBUNAL: Vlastimiru Đorđeviću 18 godina zatvora!
Foto: Printscreen

Devet godina smanjena kazna

HAŠKI TRIBUNAL: Vlastimiru Đorđeviću 18 godina zatvora!

Crna Hronika -
Žalbeno veće Haškog tribunala osudilo je bivšeg policijskog generala i pomoćnika ministra MUP Srbije na konačnu presudu od 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji

HAG - Bivši pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Vlastimiru Đorđeviću žalbeno haškog tribunala smanjilo je kaznu zatvora sa 27 na 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Sudija Karmel Ađijus obrazlažući sudsku presudu poništio je deo tački optužnice i prvostepene presude kojom je Đorđević bio osuđen na kaznu od 27 godina zatvora za deportacije, ubistva i progone na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine i smanjio mu kaznu zatvora na 18 godina zatvora.

U kaznu prema odluci žalbenog veća biće uračunato i vreme koje je Đorđević proveo u pritvoru Tribunala od juna 2007 godine. Žalbeno veće je odlučilo da će Đorđević ostati u Haškom tribunalu gde će sačekati prebacivanje u zemlju u kojoj će izdržavati kaznu.

Đorđević je bio u prvostepenom postupku osuđen na 27 godina zatvora. Sudsko veće je naime 23. februara 2011. godine proglasilo Đorđevića krivim na osnovu individualne krivične odgovornosti za deportacije, ubistva i progone na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

Đorđević, koji je u to vreme bio i pomoćnik ministra policije, tereti se da je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se protera nekoliko stotina hiljada albanskih civila sa Kosova, a koji je rezultirao i ubistvima više stotina civila.U prvostepenoj presudi je istaknuta Đorđevićeva uloga u prikrivanju zločina. Optužen je da je učestvovao u organizaciji premeštanja leševa kosovskih civila i njihovog zakopavanja na više lokacija u Srbiji.

Đorđević se u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, a potom i po dopunjenoj verziji.

General Đorđević je, međutim, prošle godine u završnici žalbenog postupka rekao da su na Kosovu činjeni zločini, kao i da je on sam učestvovao u prikrivanju tela ubijenih kosovskih Albanaca na više lokacija u Srbiji.

On je tada rekao da se kaje i uputio je izvinjenje žrtvama i raseljenim osobama sa Kosova. Đorđević je, pak, negirao da je imao vodeću ulogu u skrivanju leševa kosovskih Albanaca.

U podnesku dostavljenom Žalbenom veću, optuženi je priznao svoju umešanost u zakopavanje leševa u bazi Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije u Batajnici, a priznao je i da je znao da su neki leševi skriveni u jezeru Perućac.

Đorđević je naveo i da je bio uvučen u "te grozne događaje u kasnijoj fazi". Naveo je da se kaje što se nije usprotivio prikrivanju zločina, ali je napomenuo da nije smeo da se suprotstavi tadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću.On je naveo i da je time što je u prvostepenoj presudi proglašen učesnikom udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem proterivanja stotine hiljada Albanaca sa Kosova, njegova odgovornost "precenjena".Tužilaštvo je u žalbi tražilo kaznu doživotnog zatvora, a odbrana da mu kazna bude smanjena ili da bude oslobođen.Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. u Crnoj Gori i istog dana je izručen sudu u Hagu. Tribunal je prošle sedmice izrekao prve pravosnažne presude srpskim zvaničnicima za zločine na Kosovu.

Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. godine u Crnoj Gori i istog dana izručen je Haškom tribunalu.

Suđenje mu je počelo 27. januara 2009. godine, a iznošenje završnih reči održano je 13. i 14. jula 2010 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track