MONSTRUM NA SLOBODI: Nacistički zločinac, čuvar iz Aušvica mirno živi u Osjeku

Zlikovac iz komšiluka

MONSTRUM NA SLOBODI: Nacistički zločinac, čuvar iz Aušvica mirno živi u Osjeku

Crna Hronika -
Folksdojčer iz Čepina, Jakob Dencinger je sa 18 godina stupio u jednu od najkrvoločnijih Hitlorovih jedinica Totenkopf- Mrtvačke glave i bio čuvar u najmanje pet fabrika smrti. Njegovo ime nalazi se listi nemačkog tužilaštva za ratne zločine

Nemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu osobe za koju se sumnja da je sudelovala u činjenju ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata .

Ime Jakoba Dencingera iz Osijeka (ili Jakoba Franka Denzingera) nalazi se na tom nemačkom popisu s još 60-ak imena koje je spomenuta institucija sastavila pre nekoliko meseci i o tome izvestila svetsku javnost.

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske, potvrdilo je da imaju ime osobe s nemačkog popisa, ali nisu želeli da potvrde da li je zaista reč o Jakobu Dencingeru, rođenom 1924. u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku Waffen SS-a, oružanih snaga Hitlerove Nacional-socijalističke partije, i čuvara u najgorim nacističkim logorima smrti.

Nemci, nisu dostavili dokaze da je Denzinger umešan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio deo nacističkog vojnog aparata koji je sudelovao u masovnim ratnim zločinima. Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz Nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu.

Ipak, to isto ime nalazi se i u bazi podataka Ministarstva pravosuđa SAD na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile na odricanje od državljanstva jer su lagali u službenom u prostupku njegovog dobijanja.

Američko Ministarstvo pravosuđa, deo za posebne istrage, 1. avgusta 1989. predložio je pokretanje sudskog postupka protiv Jakoba Franka Denzingera, rođenog 1924, u Čepinu, Hrvatska, Jugoslavija.

Amerikanci su tražili samo jednu stvar: da sud ukine odluku o državljanstvu SAD-a koje je Denzinger dobio 1972., gotovo 16 godina nakon što se uselio u tu zemlju. Razlog: lagao je o svojoj prošlosti. Denzinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik Waffen SS-a, zapravo, član jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Totenkopfa (Mrtvačkih glava).

On to, naravno, nije spomenuo u svojim overenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.Dečko iz Čepina imao je tek 18 godina kada je ušao u SS, folksdojčer Jakob Frank Denzinger, bio je čuvar u najmanje pet fabrika smrti. Zarobili su ga zapadni saveznici negde u Francuskoj, 24. april 1945., šest dana pre nego je Adolf Hitler pregrizao ampulu cijankalija i odmah potom pucao sebi u glavu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track